Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VELEBNO ZDANJE KOJE JE NEKAD BILO PUNO ŽIVOTA DANAS JE PRIMJER RUGOBE

FOTO Zgrada propada već dugih 11 godina. Iz crkve poručili: “Nije nam prioritet”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nije tajna da crkva diljem Hrvatske upravlja sa stotinama objekata, a jedan od njih nalazi se i u Koprivnici, točnije u Basaričekovoj ulici. Riječ je o nekadašnjem Dječjem domu Svitanje, koji je u vlasništvu družbe Kćeri Božje ljubavi, a koji godinama naočigled propada. Velebno zdanje koje je nekad bilo puno života danas je primjer rugobe. S prednje strane više nema stepeništa koje je vodilo unutar objekta, fasada je prljava i na nekoliko mjesta „pokrpana“ daskama, koje se nalaze i na pojedinim prozorima, a i dvorište s igralima i klupama nije u reprezentativnom stanju.

Stoga ne čudi da se brojni građani pitaju zašto nitko ne reagira, odnosno ne uredi taj objekt, koji je prazan od početka 2013. godine, kada su iz njega iselili zadnji mališani i uprava Doma. Po zatvaranju istog, tadašnja provincijalna poglavarica družbe Kćeri Božje ljubavi, Elvira Tadić, govorila je da će objekt prenamijeniti u dječji vrtić i smještaj sestara koje rade s djecom, a koje su trenutno u objektu do, koji je, također, u njihovom vlasništvu. Naglasila je tada da je prethodno potrebno uložiti mnogo novca u uređenje i obnovu, posebno krovište koje je u lošem stanju. Na tim je obećanjima, nažalost, sve stalo, a godine prolaze. U gradu, s obzirom na to da nekretnina nije njihova, nemaju nikakva saznanja ni najave da bi se išta radilo, stoga smo ponovno kontaktirali Družbu, gdje su nas spojili s aktualnom provincijalnom glavaricom Gordanom Igrec.

– Teško mi je nešto konkretno reći. Rekla bih da u vezi tog objekta vlada „status quo“, zbog nekih drugih stvari u provinciji. Trenutno imamo promjenu Uprave i konkretnije ne bih ništa znala reći. Ono što se zna je to da objekt nije u najboljem stanju i treba obnovu. Plan je bio da se otvori vrtić i napravljen je projekt, ali nemamo sredstava, a i neke druge stvari su nam prioritetne. Kao što svi znamo, prije nekoliko godina imali smo potres, oštećeni su nam objekti u Petrinji i Zagrebu, tako da nam Koprivnica trenutno nije prioritet – pojasnila nam je Igrec i dodala da za njezina mandata taj objekt nije bio u upotrebi.

– Zatvoren je prije nego sam postala glavarica, a sad će doći i nova Uprava pa ćemo vidjeti. Netko će možda imati drugačiju ideju, ali kao što sam rekla, u skorijoj budućnosti sigurno se ništa neće raditi – zaključila je naša sugovornica.

To, pak, znači da će zgrada u Basaričekovoj i dalje propadati, iako se nalazi na atraktivnoj lokaciji, u blizini centra grada i neposredno uz dva dječja vrtića. Točnije, riječ je o samostanu kojeg su sestre, kako tvrde, same izgradile, no bivša im ga je država oduzela nakon Drugog svjetskog rata. Časne su sestre u međuvremenu djelovale u manjoj susjednoj zgradi, gdje su razvile djelatnost dječjeg vrtića. Zgrada, odnosno samostan koji su izgradile kasnije je desetljećima služio kao Dom za djecu i to je trajalo sve dok Europska unija nije donijela Zakon da domova za nezbrinutu djecu u tom obliku više ne smije biti. Zgrada od tada propada i kako stvari stoje, bolji dani nisu joj na vidiku…

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati