Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Za redovnu skupštinu Udruge osoba s invaliditetom Križevci angažirani zaštitari, potvrđeno izbacivanje bivšeg vodstva

Gatarić: “Omalovažava nas se i blati. Maknuli su nas da bi se uhljebili”

Dva člana izbačena su doživotno, a četiri na godinu dana. Rezultat je to redovne skupštine Udruga osoba s invaliditetom Križevci koja se održala prije nešto više od dva tjedna. Uz bivšu dopredsjednicu udruge Draženku Sakač, doživotno je izbačen i dojučerašnji predsjednik Petar Gatarić. Čovjek koji je stvarao ovu udrugu, kao i društveno poduzeće Hedona u kojem radi velik broj osoba s invaliditetom. I dok Gatarić i njegova ekipa tvrde da je protiv njih izveden puč, novi predsjednik udruge Luka Bratić ističe da je bivše vodstvo isključeno zbog višekratnog kršenja odredbi statuta udruge. Posljednja redovna skupština, na koju su morali biti pozvani i zaštitari, bila je zapravo tek vrhunac konflikta između starog i novog vodstva, a sve je počelo još u studenom prošle godine, kada je došlo do promjene vodstva na izvanrednoj skupštini.

– U udruzi sam proveo 23 godine, a od toga zadnja dva i pol mandata kao predsjednik. Kada sam se uključio, nije bilo ničega i krenuli smo u akciju s entuzijastima da se to podigne i udrugu smo doveli među deset najboljih u Hrvatskoj. Dao sam 23 godine svog života, srce i dušu za ovu udrugu. Zahvaljujući meni i mojim suradnicima, osnovana je Hedona da bi se potom našla jedna ekipa koja je sazvala izvanrednu skupštinu, izbacila nas i preuzela udrugu – kazao je Gatarić i dodao da su sve prijavili Ministarstvu pravosuđa, a ističe da se njemu na teret stavljaju neke nepravilnosti koje će, uvjeren je, opovrgnuti.

Željeli iznijeti obranu

– Nas šest tada je izbačeno iz udruge, dopredsjednica i ja doživotno, a ostali članovi upravnog odbora na godinu dana. Protiv mene su podnesene kaznene prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti i sve je odbačeno. U udruzi su bile dvije revizorske kuće i kontrolirale poslovanje, a kada više nisu znali kako bi nas se riješili, počeli su tvrditi da smo navodno počinili neke nepravilnosti i da smo nenamjenski trošili novac. Ključno je da su se oni uhljebili u udruzi, a izvanrednu skupštinu novi predsjednik i dopredsjednica sazvali su jer im je prestao radni odnos pošto je isticao projekt na kojem su bili zaposleni – istaknuo je Gatarić i dodao da je način na koji je organizirana posljednja skupština sramotan.

– Nismo dobili pozivnice iako valjda imamo pravo iznijeti svoju obranu. Mi smo svejedno uredno došli iako smo dobili informaciju da će skupštinu osiguravati zaštitari. Nas pet došlo je bez ikakve namjere da radimo nered, već smo samo željeli iznijeti svoju obranu, no zaštitari nas nisu puštali unutra. U međuvremenu je nezadovoljna grupa članova i članica predložila izmjenu dnevnog reda skupštine, nekako smo pušteni unutra, a kada je jedan naš član te prijedloge počeo dijeliti po stolovima, krenuo je napad na njega. Naređeno mu je da pokupi papire, on to nije želio i novi je predsjednik najavio da se skupština odgađa dok ga zaštitar ne izvede van – rekao je Gatarić koji ističe da nitko od njegovih ljudi nije stvarao ni najmanje probleme, ali svejedno je pozvana policija koja na kraju nije nikoga prijavila za narušavanje javnog reda i mira.

– Smijenjeni smo na pučističkoj izvanrednoj sjednici i ne priznajemo to novo vodstvo. Nitko ne inzistira da ja budem predsjednik, samo želimo da se sve izvede demokratski. Metode koje se rade prema nama su omalovažavajuće, ruši se naše ljudstvo dostojanstvo. Blati nas se, a to ne možemo dozvoliti – zaključio je Gatarić, dok njegov nasljednik na mjestu predsjednika križevačke udruge osoba s invaliditetom Luka Bratić tvrdi da se ne radi ni o kakvom puču, već je sve učinjeno po statutu udruge.

– Staro vodstvo je izbačeno zbog raznih kršenja odredbi statuta i prijava članova. Sud časti udruge je reagirao i uoči prošlogodišnje izvanredne skupštine donio prijedlog za isključenjem. Upravni odbor prihvatio je prijedlog, isključene članove obavijestilo se o cijelom postupku i oni su bili pozvani pred sud časti udruge da se izjasne i obrazlože svoje postupke. No, nisu se odazvali i upravni odbor donio je odluku, svi su obaviješteni te su podnijeli žalbu – kazao je Bratić i dodao da su za posljednju skupštinu zaista angažirali zaštitare.

Većina protiv

– Angažirali smo zaštitare iz sigurnosnih razloga za naše članove, a iako nije bilo velikih incidenata, bivše vodstvo udruge i oni koji ih podržavaju ponašali su se neprofesionalno i neetički. Htjeli su izmjenu dnevnog reda, ali članovi udruge izglasali su ono što smo mi predložili i tada su napustili dvoranu. Važno je naglasiti da je većina članova udruge bila protiv starog vodstva, a upravo su oni još ranije počeli izbacivati članove, tako kršeći odredbe statuta. Zbog njih se više nije moglo funkcionirati i raditi za dobrobit naših članova i zato je sazvana izvanredna skupština na kojoj je izabrano novo vodstvo – otkrio je Bratić i dodao da Petru Gatariću i njegovim suradnicima nitko ne osporava uspjeh i podizanje udruge.

– Više smo puta pokušavali razgovarati da se nađe kompromis i sve riješi na miran način, ali bezuspješno. Od 113 članova prisutnih na skupštini, njih 93 glasalo je za odbijanje njihove žalbe i da se potvrdi odluka o njihovom isključenju. Priče da smo udrugu odlučili preuzeti zato što smo trebali ostati bez posla nisu istinite. Zaposleni imaju ugovor na neodređeno, projekt se još uvijek provodi i to je tek prva od tri godine. Također, promjene u vodstvu udruge neće se ni najmanje odraziti na funkcioniranje Hedone jer ona ima direktoricu koja je odgovorna za poslovanje – zaključio je Bratić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati