Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gazirana pića mogu uništiti vaše bubrege

Reklame često prikazuju ljude kako piju ledeno hladna gazirana pića tijekom vrelog ljetnog dana. Nova američka studija sugerira da je ova navika zapravo opasna po zdravlje bubrega. Naime, studija je otkrila da gazirana pića i njihovo konzumiranje mogu negativno utjecati na bubrežne funkcije kada je vani vruće. Kada je temperatura visoka, tijelo se više znoji da bi se ohladilo. Tijelo smanjuje dotok krvi u bubrege kako bi sačuvalo vodu i reguliralo krvni tlak.

Vježbanje tijekom ljeta već dovodi bubrege u opasnost od dehidracije i oštećenja. Gazirana pića mogu samo dodatno oštetiti ove organe jer povećavaju dehidraciju. U spomenutoj studiji, volonteri su obavljali određeni ručni rad na temperaturi od 35 stupnjeva. Biomarkeri za funkciju bubrega mjereni su prije i poslije vježbanja. Neki su sudionici pili vodu odmah nakon toga, dok su drugi pili gazirani napitak. Istraživači su otkrili da postoji skok u dehidraciji kod sudionika koji su pili gazirano piće, uključujući povećanje razine mokraćne kiseline i antidiuretskog hormona.

Studija je zaključila da konzumiranje gaziranih pića tijekom i neposredno poslije vježbanja tijekom vrelog dana zapravo ne rehidrira tijelo, već izaziva akutnu povredu bubrega. A kako gazirana pića sadrže velike količine fruktoze, ona čine mnogo više štete nego koristi. Konzumiranje veće količine fruktoze nego što je potrebno također može utjecati na funkciju bubrega.

Postoje neke prehrambene navike koje mogu pomoći u zdravlju bubrega, kao što je pijenje većih količina vode. Ovo će pomoći da bubrezi budu hidrirani i nastave raditi nesmetano. Prehrana bogata voćem i povrćem također može pomoći u jačanju zdravlja bubrega. Međutim, pića koja treba izbjegavati uključuju dijetalna ili pića bez šećera. Imaju umjetne zaslađivače koji mogu pokrenuti mozak da skladišti masnoće, što bi zapravo mogao biti problem za one koji žele izgubiti tjelesnu težinu.

U jednoj starijoj studiji, liječnici su izvijestili da čak i pića bez šećera mogu imati štetne učinke na bubrege. Žene koje su pile nekoliko dijetalnih gaziranih pića dnevno imaju 30 posto veće smanjenje funkcije bubrega za 20 godina u usporedbi s onima koje nisu pile dijetalne sokove.

Čak i kada se uzmu u obzir drugi zdravstveni faktori, kao što su debljina, visok krvni tlak i dijabetes, veza između dijetalnih gaziranih pića i loše funkcije bubrega i dalje je prisutna. Proteinski shakeovi također se najbolje konzumiraju u umjerenim količinama. Previše njihove konzumacije može na kraju oštetiti bubrege, jer oni možda neće biti sposobni razbiti velike količine aminokiselina prisutnih u proteinskim shakeovima. To će biti izbačeno iz tijela kroz urin.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati