Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
promjena plana

Generalićev Rogati konj skinut s dnevnog reda, Županija će pronaći sredstva da ga otkupi

Zadnja točka današnje županijske Skupštine bila je donošenje zaključka o nekorištenju prava prvokupa umjetničkog djela Ivana Generalića Rogati Konj, koju im je vlasnik ponudio na otkup po cijeni od 220 tisuća eura.

Nezavisni Željko Lacković istupio je osupnut jer je ova točka bila zadnja na redu.

– Smatram da je za kulturu naše županije, naš identitet, povijest i budućnost najvažnija točka na dnevnom redu. Podravina je mali kraj koji je poznat po ničemu, gledajući povijesno bili smo dio Panonije, imali Srednji vijek gdje su nam presudni utjecaj imali Austrougarska, djelomično proboj Turaka na naše prostore i sva naša kultura i tradicija su utjecaji stranih kultura na ljude koji su ovdje živjeli. Jedino izvorno što je nastalo i vrijedno na ovom području je pokret naive, a Ivan Generalić je čovjek broj jedan u županiji koji do sada nije dobio nikakav tretman u kutlurno prostornom djelovanju županije ni lokalne samouprave. Treba stupiti u ozbiljne pregovore s nasljednicima, čovjek je bio široke ruke, danas o njegovoj ostavštini, brinu njegovi nasljednici koji nisu u i mogućosti ispunjavati uvjete kojih se i županija boji. Napravite iskorak, jer jedino što vrijedi kulturno, a izvorno je odavde je naiva, Ivan Generalić na početku i svi kasniji ljudi slikari naive. Možda bi to bilo kao da Podravka promijeni sjedište iz Koprivnice u Zagreb, za Podravku se ne bi nešto bitno promijenilo, ali bi za ovaj kraj – rekao je Lacković te podsjetio da upravo Županija često kroz naivu pokazuje što je naša županija, dok pisanice oslikane naivom putuju diljem svijeta.
Lackovića je podržao nezavisni Miljenko Flajs koji smatra da se u ovom slučaju ne radi o vrtoglavom iznosu budući je riječ o pokretnom kulturnom dobru RH i za nju se kaže da je neprocjenjivi službeni dio povijesti Podravine.

– Možemo reći nemamo novca i ne znamo kako bismo tom slikom gospodarili, ali neka bude jasno da ne košta 200 tisuća eura nego dva milijuna eura za Podravce. Postoje EU fondovi za kulturu, postoje velike tvrtke koje bi mogle kupiti i pokloniti je Hlebinama, pa će pisati zanavek je Rogati konj ovdje. Postoji mnogo načina kako je zadržati – poručio je Flajs.

Župan Koren, nije očekivao da će ovo biti najteža točka večeras.

– Nakon dva ekspozea Lackovića i Flajsa, ne znam što reći. Valjda ne moram pojašnjavati koliko osobno preferiram naivu kao jedno zaštićeno znakovlje našeg identitea ovog djela Podravine, ja sam Prigorec ko i Miljenko, ali je istina što je Lacković u svom ekspozeu rekao da smo puno činili za tu našu naivu. Iskreno, baš ste me doveli u situaciju da se zamislim i pokušam naći rješenje. Nismo u pripremi Skupštine tako sagledavali, već nekoliko puta smo suočeni s proceduralnom problematikom. Ne možemo donijeti odluku jer nemamo sredstva. Možda skinuti s dnevnog reda pa vidjeti – sad smo stvarno u dilemi. Vjerujem da nisam samo ja u razmišljanjima tog stava – kazao je župan.

Na njegov prijedlog točka je skinuta s dnevnog reda, a županija ima rok od 30 dana za izjasniti se ako nije zainteresiraana ili 60 dana ako su zainteresirani za kupnju.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

KRVAV KRAJ DRUŽENJA U KRIŽEVCIMA

Doznajemo: Tri se pijana “prijatelja” izbola noževima, jedan je u teškom stanju

KOPRIVNIČKI PLAC

VIDEO Stigli prvi kesteni, skuplji su od kilograma svinjske vratine

KOMING IMA 130 DANA

FOTO/VIDEO Stigli strojevi, počelo uređenje igrališta kojeg s nestrpljenjem očekujemo

Posao nude i na sjeveru hrvatske

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj traži više od 100 radnika

nepravomoćno JE osuđen NA ČETIRI GODINE ZATVORA

Mladić vlastitu majku (44) kuhinjskim nožem ubo u trbuh

Šokantno razbojništvo u centru KOPRIVNICe

FOTO Nemoćnog ljekarnika vezala su i opljačkala dva poznata DJ-a!?

Upišite pojam koji želite pretraživati