Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
rogati konj

Generalićeva slika vrijedna 220 tisuća eura stiže u Đurđevac. Nepoznato je pod kojim uvjetima i u kakvom aranžmanu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Slika „Rogati konj“, remek-djelo naivne umjetnosti koju je 1961. godine naslikao Ivan Generalić, privremeni dom trebala bi dobiti u Muzeju Grada Đurđevca. Vlasnik slike, Generalićev unuk, „Rogatog konja“ još je prošle jeseni ponudio na prvokup Republici Hrvatskoj, Koprivničko–križevačkoj županiji, potom i Gradu Koprivnici, no svi su oni odbili izdvojiti traženih 220 tisuća eura za djelo koje ima status pokretnog kulturnog dobra.

I u tom grmu leži zec, jer pošto je „Rogati konj“ zaštićeni dio hrvatske kulture i umjetnosti, ne smije napustiti Hrvatsku, premda interesenata iz inozemstva nije nedostajalo. Raznim stranim kolekcionarima vjerojatno ne bi bio problem izdvojiti 220 tisuća eura koliko Generalićev unuk Goran traži za „Rogatog konja“, no pitanje je što će s njim kada ga ne smiju ponijeti sa sobom preko granice. Tako je prošle srijede vijećnike đurđevačkog Gradskog vijeća na stolu dočekao prijedlog koji je stigao u zadnji čas. Izvan ostalih materijala koji su im poslani nekoliko dana ranije, vijećnici su praktički stavljeni pred gotov čin, a kao nova točka na dnevnom redu uvršten je Zahtjev za sklapanje ugovora s Goranom Generalićem i pokretanje aktivnosti za smještaj i izlaganje slike Ivana Generalića „Rogati konj“ u Muzeju Grada Đurđevca.

Koliko to košta?

U prvom trenutku vijećnicima, barem oporbenima, nije bilo jasno o čemu se tu uopće radi. Je li možda Grad Đurđevac odlučio kupiti vrijednu sliku pošto je upravo predsjednik stranke Nezavisni i predsjednik đurđevačkog vijeća Željko Lacković jesenas u županijskoj skupštini predložio da županija otkupi sliku? Ispostavilo se da ni Đurđevac ipak nije spreman izdvojiti 220 tisuća eura za kupnju slike, već bi se „Rogati konj“ trebao uzeti u najam sve dok Generalić ne pronađe kupca.

– „Rogati konj“ bio bi odličan dodatak našem muzeju i novi magnet za posjetitelje. Plan je da se u muzeju uredi posebna prostorija kako bi ta vrijedna slika imala posebno mjesto koje zaslužuje – kazao je gradonačelnik Hrvoje Janči, dok je vijećnik Rajko Gašparić (HDZ) postavio pitanje koje se vjerojatno svakome vrtjelo u glavi otkako je vidio dopis.

– Koliko bi to nas koštalo? Sve je to fino i krasno i naravno da bismo svi bili sretni da tako vrijedna slika bude izložena u Đurđevcu, no pod kojim uvjetima? – pitao je Gašparić, a odgovor koji je dobio zvučao je prilično čudno.

– Vlasnik je rekao da se radi o simboličnom iznosu. Još nije poznato kakav bi bio aranžman, no vlasnika ne zanima novac, već želi da slika bude izložena i da je ljudi vide, a da on kasnije s njom može raspolagati kako želi – rekao je Janči na što je Lacković dodao da će se cijena znati kada pred njih odnosno pred ravnateljicu muzeja stigne ugovor.

– Ova se tema vuče još od jeseni prošle godine, no ovo nije pravi način da se tako gura pred izbore. Što to uopće znači „simbolična cijena“? Trebalo se sve to bolje pripremiti, a tek onda zahtjev staviti pred vijećnike. Ovako ispada da prihvaćamo nešto na neviđeno. Koja je uopće naša funkcija ako moramo prihvaćati prijedloge o kojima ne znamo baš ništa. Ni na koji rok se slika daje u najam, ni po kojoj cijeni. Treba poštovati zakonske regulative, a ovo definitivno nije način da se nešto tako gura na silu – kazao je vijećnik Marko Fucak iz SDP-a koji je s kolegom Sokačem jedini bio protiv ovog prijedloga, dok je Gašparić bio suzdržan.

Važnost djela

– Ne raspravljamo o važnosti Generalićevog djela, to nam je svima dobro poznato. Problem je način donošenja odluka u gradskom vijeću jer od nas se očekuje da dignemo ruku za sklapanje ugovora pod nepoznatim nam uvjetima – istaknuo je Gašparić, no Lackovićeva je većina svejedno izglasala prijedlog koji je stigao na stol doslovno pet minuta prije sjednice i u kojem su potpuno nejasni uvjeti i model najma slike.

– Ne možemo govoriti o cijeni dok se to ne definira s autorom, nije sve u novcima – rekao je Lacković.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik: Za pripremu su vam potrebna samo dva sastojka

USKORO NATJEČAJ ZA RAVNATELJA BOLNICE, MATO DEVČIĆ RAZMIŠLJA O TREĆEM MANDATU:

“Skratit ćemo liste čekanja, urediti bolničku ljekarnu i objekt na Šoderici”

PANONSKA AVANTURA

FOTO/VIDEO Vožnjom kanuom i lađom po Dravi pomogli Udruzi Plava krila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati