Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Genitalni herpes sve rašireniji

Ovaj oblik bolesti u neprekidnom je porastu od 1960. godine. Jedna je od tri najraširenije spolne bolesti koje se prenose kontaktom. Od 1948. do 1990. broj zaraženih povećao se 70 posto. U Europi više desetaka tisuća osoba nosi virus HSV2. Prva infekcija najčešće se događa kod adolescenata i ne pokazuje znakove u dva od tri zaražena. Mjehurići koji se pojavljuju na spolnim organima, oko anusa ili na stražnjici vrlo su bolni (naročito kod žena). Herpes se pojavljuje gotovo uvijek na istom mjestu.

Liječenje prve infekcije sastoji se od antivirusnih lijekova koji se uzimaju oralno i krema koje se primjenjuju lokalno kako bi se olakšao osjećaj bola. Liječenjem se može također skratiti akutna faza, ali se ponovno javljanje ne može spriječiti. Pri sljedećim izbijanjima bolesti, antivirusni lijek uzima se pet dana uzastopce u vrijeme kada se mjehurići još nisu pojavili, već kada se osjeti prvi svrbež. Jednako kao u slučaju herpesa usnice, može se preporučiti posebno liječenje u slučaju čestog izbijanja. Genitalni herpes najčešće se i najlakše prenosi spolnim odnosom ili za vrijeme poroda. Savjet da bi se izbjeglo prenošenje spolnim odnosom: obavezna zaštita kondomom u akutnoj fazi bolesti.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati