Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MEĐU RIJETKIMA U HRVATSKOJ

Grad daje i do 4000 eura za umjetnu oplodnju!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Brojni su parovi koji pokušavaju prirodnim putem začeti dijete, no ponekad biologija ima svoje razloge i tu dolazi vrijeme odluke, nastaviti pokušavati, odustati ili ići na umjetnu oplodnju. Grad Koprivnica jedan je od rijetkih od tek osam gradova koji će vam odlazak na potpomognutu oplodnju i financirati! Naravno, uz određene uvjete.

Postupci potpomognute oplodnje nisu nimalo jeftini, no država svim parovima ili majkama omogućava nekoliko postupaka na teret zdravstvenog sustava, uz naravno vaš odabir klinike koja ima potpisan ugovor s HZZO-om. Kada „ne upali“ ni to, ostaje opcija privatno – a to košta. U razgovoru s nekoliko parova koji su prošli ovu psihički, pa i fizički vrlo zahtjevnu proceduru doznajemo kako se cijene s pregledima i postupcima kreću od 1500 eura na više, ovisno o vrsti postupka i uslugama koje želite ili vam preporuči liječnik. U pravilu, radi se o trošku od 2000 do 3000 eura po postupku.

– Uvjet za ostvarivanje pomoći za podmirenje troškova liječenja, osim uvjeta da se troškovi ne podmiruju sredstvima HZZO-a, je i da prihod po članu kućanstva, u prethodna tri mjeseca u odnosu na mjesec podnošenja zahtjeva, ne prelazi iznos 664,00 eura – poručili su u Gradu i dodali kako se pomoć može odobriti jednom korisniku u maksimalnom iznosu do 3982 eura godišnje, a u proračunu Grada Koprivnice za navedene namjene trenutno je planirano 5707 eura!

Kako doznajemo, navedenu pomoć odobrava gradonačelnik Mišel Jakšić na temelju prijedloga posebnog povjerenstva u sastavu dva nadležna liječnika specijalista konzilijarne zdravstvene zaštite i jednog službenika nadležnog odsjeka, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada. S obzirom na to da je medicinski potpomognuta oplodnja liječenje neplodnosti, građani se mogu javiti u Odsjek za socijalnu zaštitu, Upravnog odjela za društvene djelatnosti zahtjevom za sufinanciranje i navedenog liječenja.

– Kako je riječ o novoj mjeri, za sada smo imali nekoliko upita, ali konkretan zahtjev za isplatom pomoći nije primljen – potvrdili su, a uz Koprivnicu ovu potporu imaju još tek Osijek, Ploče, Umag, Bakar, Makarska, Stari Grad i Sisak, a planiraju ju uvesti i neki drugi gradovi.

No, nije samo potpomognuta oplodnja zdravstvena usluga koja se sufinancira građanima. Prema odluci o socijalnoj zaštiti Koprivničanaca također postoji mogućnost pomoći za podmirenje troškova liječenja, primjerice dijagnostike, medicinskih zahvata, terapije i rehabilitacije. Naravno, oni prema preporuci liječnika moraju biti nužni, a u isto vrijeme da nisu i na teret HZZO-a. Dosta građana i ne zna za ove mogućnosti, pa je tako lani za navedene svrhe ukupno utrošeno tek 10.000 kuna ili 1327 eura. Dodajmo i kako sličnu demografsku priču ima i Koprivnici bliska općina Legrad. Naime, ona je prva općina u županiji koja pruža tu vrstu financijske potpore mladim obiteljima. Kako doznajemo, osigurali su 5000 eura, po 1000 eura za troškove nabavke tableta, liječničkih pregleda i putnih troškova. Ističu da je moguće, bude li potrebe, i povisiti sredstva.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽUPANIJSKI FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA

Svoje posebnosti i hobije će predstaviti 13 žena

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici

PROMETNA NESREĆA KOD SOKOLOVCA

Sudarila se dva vozila, ozlijeđen 46-godišnjak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati