Grad izgubio spor pa traži reviziju: Novosel želi odštetu od 611.000 kuna

Križevački poduzetnik Igor Novosel, koji je u zakupu imao gradsku parcelu prije negoli je tamo Cengiz izgradio logistički centar, tužio je Grad Križevce jer su ga nezakonito maknuli iz posjeda, a nakon prvostupanjske odluke u njegovu korist, sad je na njegovu stranu stao i Županijski sud u Zagrebu. Presuda je pravomoćna i sad Novosel ima pravo tražiti naknadu štete, što je i učinio – a ona iznosi čak 611.000 kuna plus kamate!

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Međutim, kako doznajemo, Grad Križevci ne slaže se s odlukom Županijskog suda i traže reviziju odluke na Vrhovnom sudu. Zbog toga su angažirali jednu od najjačih i najcjenjenijih odvjetnica u zemlji Jadranku Sloković. Paralelno s tim, Novosel i njegovi odvjetnici podnijeli su zahtjev za isplatu pretrpljene štete.

Na mjestu gdje je kukuruz, sad je logistički centar Cengiza

– Bio sam voljan na dogovor, na određenu naknadu, bio sam spreman oprostiti Gradu mnoge troškove, pa i branje mog kukuruza nakon što su me maknuli iz posjeda, no nisu to željeli – rekao je Novosel za Podravski list.

U odluci Županijskog suda, koji daje za pravo Novoselu, između ostalog piše…

– To što je tuženik (Grad Križevci) svoje radnje proveo uz sudjelovanje svojih ovlaštenih osoba i javnog bilježnika te o tome sastavio zapisnik (iako svjedok Dejan Vuketić navodi da nije bio prisutan nitko od Grada Križevaca), ne čini ih legitimnim i dopuštenim, niti je, dok se na spornim česticama još nalazio zasijani kukuruz tužitelja, samim odmjeravanjem i postavljanjem drvenih šiljaka među visoko raslinje, tuženik stupio u posjed. Tuženik nesporno nije tužitelju uputio poziv za prisustvovanje provedenim radnjama, već je iste proveo jednostrano – piše u obrazloženju sutkinje Gordane Bošković Majerović.

U zahtjevu za naknadu štete naveli su kako je u mjesecima koji su prethodili oduzimanju posjeda, tužitelj poljoprivredno zemljište priveo svrsi, obavio sjetvu, prihranu i zaštitu kukuruza, sve potrebne radnje, osim konačne – žetve.

Igor Novosel

– Žetvu je umjesto tužitelja obavio tuženik (Grad Križevci) te za sebe zadržao ubrani kukuruz. Pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno je nepravilno i nezakonito postupanje tuženika. Takvim djelovanjem tuženika, tužitelju je nastala šteta – smatra Novoselov odvjetnički tim, a visina štete, u koju spada i pobranih otprilike 15 tona merkantilnog kukuruza, utvrđena je uz pomoć stalnog sudskog vještaka za poljoprivredu i procjenu zemljišta.  

U zahtjevu za revizijom Grad je pak naveo kako u konkretnom slučaju tuženik nije zauzeo predmetne nekretnine samovlasno, nego je iste zauzeo nakon prestanka ugovora o zakupu, štiteći svoj posjed od tužitelja čiji je posjed nakon prestanka ugovora o zakupu postao viciozan, čime je, smatraju, izgubio pravo na posjedovnu zaštitu. Između ostalog, u potpisu odvjetnice Sloković piše i kako su sudovi ujedno povrijedili i ustavno i konvencijsko pravo tužitelja na obrazloženu sudsku odluku kao sastavnicu prava na pravično suđenje, te je isto u cijelosti protivno ustaljenoj praksi i stajalištu revizijskog suda.

Podsjetimo, Grad je Novoselu, doznajemo, fakturirao dva godišnja duga za zakup od otprilike 26.000 kuna. Kako to nije platio, odlučili su maknuti njegov OPG iz posjeda, jednostrano i to u travnju 2020. On se žalio, mjeseci su prolazili, da bi početkom rujna iste godine J. M. po nalogu Grada silirao kukuruz, što je i on potvrdio u postupku.

– Dotadašnji dogradonačelnik Mario Martinčević rekao mi je da se kukuruz mora hitno maknuti, a meni je službena pisana obavijest o tome došla tek nakon što su praktički pobrali sav kukuruz i prodali ga. Taj kukuruz završio je u jednoj bioplinari, znam sve, postoje o tome izvidi i krim-policije. Dokazano je da se otkup mog kukuruza „vršio“ na više osoba. Nije ga prodavala jedna firma ili Grad nego više osoba – tvrdi Igor Novosel, koji dodaje da „ti koji su preprodali njegov kukuruz, napravili su kazneno djelo pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi i nada se da će to mjerodavni i istražiti“.

Doznajemo i kako je zbog nestanka i prodaje kukuruza Igor Novosel podnio i kaznenu prijavu, a neslužbeno, ovim se slučajem bavi i USKOK. U kojoj je fazi ova istraga još nije poznato.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI