Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Administracija u službi pritiska na građane

“Grad mi ne da građevinsku jer me žele istjerati iz kuće!”

Pojas uz utvrdu Stari grad ponovno je doveo do različitih tumačenja građevinskih zahvata između Grada i konzervatora. Novu spornu situaciju uzrokovala je kuća nedaleko od bedema utvrde za koju je vlasnik zatražio nadogradnju dodatnih 30 četvornih metara. 

– Od konzervatora sam dobio potrebnu suglasnost, dok mi Grad ne dozvoljava gradnju koja je prema navodima iz gradske uprave zabranjena u tom pojasu i prostornim i urbanističkim planom.  Konzervatori su jasno rekli da  dogradnjom ne bi narušio vizuru tog pojasa- rekao nam je vlasnik, koji je htio ostati anoniman te napomenuo da spornu kuću Grad već duže pokušava otkupiti pa je zato uvjeren da ga Grad na ovaj način želi prisiliti da proda svoje imanje ispod realne cijene.

-Iznos koji mi je ponuđen, ne odgovora tržišnoj vrijednosti moje nekretnine. Kuću sam kupio prije devet godina, a kako mi Grad ne dozvoljava dogradnju, razmišljao sam o prodaji, no ne pristajem na cijenu koju mu nude gradski čelnici. Grad želi kupiti kuću prema procjeni iz 2020. godine, ali kako je u protekle tri godine došlo do rasta cijene nekretnina, ta cijena sada nije realna- tvrdi naša sugovornik i vlasnik kuće . 

Dodatan „trn u oku“, kaže ovaj Đurđevčanin, je činjenica da je Grad neposredno uz njegovu kuću i bedeme utvrde Stari grad uredio nelegalno parkiralište za pivnicu, restoran i Muzej, što je prije šest mjeseci potvrdila i građevinska inspekcija. Njemu Grad ne dozvoljava dogradnju kuće, iako je ishodio potrebnu suglasnost konzervatora, a isti taj Grad, unatoč zabrani konzervatora, nalazu građevinske inspekcije i dokumentu o negativnom utjecaju parkirališta na okoliš Starog grada koji su izglasali i gradski vijećnici, i dalje nije „zatvorio“ sporno parkiralište.       

           

Nelegalno parkiralište i dalje se koristi za goste pivnice, restorana i Muzeja

Iz Ureda gradonačelnika ističu kako na nekretnine u Starogradskoj ulici, koje se nalaze iza mosta, Grad ima upisano pravo prvokupa i otkupio je sve površine oko utvrde Stari grad koje su prodavane od njihovih vlasnika. Kod kupoprodaje sporne kuće, kažu, prijašnji vlasnik nije poštovao pravo prvokupa i Grad nije bio obaviješten o prodaji, već su sadašnji vlasnici kupili nekretninu bez da je ona bila ponuđena Gradu.

– Unatoč tome Grad nije iskoristio pravo pobijanja takvog ugovora, već je novim vlasnicima predloženo sklapanje sporazuma o otkupu nekretnine u slučaju da se osigura provedba projekta revitalizacije utvrde Stari grad koja obuhvaća i predmetnu nekretninu i to ako do realizacije projekta dođe u roku od narednih pet godina. Sporazum je predviđao da Grad otkupi nekretninu po tržišnoj cijeni koja bi bila utvrđena po procjeni građevinskog vještaka, uvećano za eventualna ulaganja. Sadašnji vlasnici nisu željeli prihvatiti takav sporazum, no bili su spremni prodati nekretninu odmah po znatno većoj cijeni nego što su je platili – navode iz Ureda gradonačelnika.

Tijekom vremena, dodaju, vlasnik je nudio Gradu nekretninu na otkup po cijeni koja je prelazila tržišnu cijenu procijenjenu po sudskom vještaku. Zadnja ponuda za otkup nekretnine datira iz siječnja 2020. godine, a vlasnici su priložili procjenu građevinskog vještaka koja je za 10.000 eura bila veća od procjene izrađene po vještaku angažiranom od strane Grada. 

– U nastojanju da se riješi pitanje kvalitete stanovanja sadašnjim vlasnicima, a istodobno osigura nekretnina za potrebe prijave EU projekta uređenja okoliša utvrde Stari grad, Grad se pozitivno očitovao na predloženu cijenu vlasnika, ali vlasnici su odbili ponudu prema procjeni iz 2020. godine. U povratnom očitovanju zatražili su iznos koji za 50 posto prelazi utvrđenu vrijednost po njihovom vještaku iz 2020. godine, odnosno tražili su ukupnu cijenu od 90.000 eura, što predstavlja cijenu koja nije realna i na to Grad ne može pristati.

Grad je kao opciju nudio i gradilišta koja ima na raspolaganju po izuzetno povoljnim cijenama, također u samom centru s iznimnom kvalitetom stanovanja, no vlasnici unatoč tome što se žale na značajnu frekventnost osobnih vozila i autobusa uz njihovu kuću zbog sve većeg broja posjetitelja, nisu spremni prihvatiti ponuđena rješenja, a Grad je unatoč tome i dalje otvoren za traženje obostrano zadovoljavajućeg rješenja – kažu iz Ureda gradonačelnika. 

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati