Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
projekt je od početka bio nelogičan?

Grad ostaje bez 325 tisuća eura, a proširenje vrtićkih kapaciteta nigdje na vidiku

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Još uvijek je neizvjesno hoće li se graditi novi vrtić u Križevcima, a i ako hoće, nesigurno je gdje će se graditi.

Ovaj gorući problem u prigorskoj metropoli donedavno je bio, barem je tako izgledalo, riješen. Rečeno je da će se vrtić graditi u Karanama, križevačkom prigradskom naselju. Grad je od države dobio tristotinjak tisuća eura kao pripomoć za realizaciju projekta. Gradska uprava raspisala je i natječaj, ali onda su se pojavili problemi. Sve ponude koje su došle bitno su prelazile predviđene troškove. Ponude su poljuljale odlučnost gradske vlasit oko realizacije ovog projekta, koji bi uvelike riješio velike probleme u Križevcima, a to je nedostatak mjesta u vrtićima. Ovo godine je bez mjesta u vrtiću ostalo skoro 80 djece, što je ogromna brojka. Dječji vrtić u Karanama riješio bi polovicu ovog problema, pošto je zamišljen da primi 40 vrtićaraca. Zasad je osigurano 325 tisuća eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti dok bi ostatak financirao grad. No, prilikom pristiglih ponuda u gradu su počeli razmišljati i o alternativnim lokacijama, pomalo prekasno, ali kako izgleda, rješenje još nije na vidiku.

– Odluka još nije donesena. U tijeku je evaluacija javne nabave za dječji vrtić u naselju Karane, ali i financijsko modeliranje alternativa o kojima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost – odgovorili su na upit o stanju ovog projekta iz Gradske uprave. Dotakli su se i mogućih alternativa, koje bi možda bile jeftinije, ali i većeg kapaciteta. Ovdje se može doći do zaključaka da projekt u Karanama od početak nije bio dobro zamišljen. Kao prvo, on bi riješio tek polovicu problema, a ni troškovi gradnje nisu bili dobro predviđeni.

Ovo za sobom nosi dva problema. Približava se rok do kad se dobivena sredstva moraju povući. Do tog datuma još je dva mjeseca, a točno prije mjesec dana gradonačelnik Mario Rajn govorio je da je svakim danom sve dalja opcija iskorištavanja ovih sredstava. No, sad kad se pogleda, iskoristiti sufinanciranje nije ni logično. Grad bi u vrtić Karane morao uložiti oko 700.000 eura, što ne bi riješilo problem zahtijevanja dodatnih ulaganja.

Isto tako, natječaj za izgradnju vrtića raspisan je dva puta s istom procjenom vrijednosti radova od 800.000 eura i svaki put došle su ponude koje su nadaleko premašivale tu svotu, od 990 tisuća i 1,26 milijuna kuna. Zašto je i drugi puta navedena ista predviđena svota nije poznato, ali sigurno je da je taj postupak bitno produžio cijelu proceduru. Kako izgleda, ova subvencija države veže se izravno uz projekt gradnje novog vrtića Karane, a za promjenu ili izradu drugog projekta više nema vremena. To znači da ako bi se Grad odlučio za neku drugu alternativu tj. prenamjenu postojećeg prostora u vrtić ostao bi bez ove potpore i projekt bi trebao financirati sam, što je nerealno za očekivati. Alternativno, može čekati neki drugi natječaj, što će pak izuzetno produžiti rješavanje ovog problema. Kako god bilo, vrlo je izgledno da novih vrtićkih kapaciteta neće biti ni za drugu predškolsku godinu.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

uzroci uzimani još u travnju ove godine

S tržišta se hitno povlači vrlo ukusna i popularna namirnica, a razlog je vrlo zanimljiv

TRADICIONALNO DOBAR ODAZIV

FOTO/VIDEO Brojni su došli na dobrotvorni koncert i prilogom podržali borbu protiv raka

TREĆA IZLOŽBA U KOPRIVNICI

FOTO/VIDEO Dvjestotinjak golubova, grlice, kanarinci, papige i zečevi preplavili Dom željezničara

KOPRIVNICA SE VRIJEDNE NEKRETNINE IPAK NEĆE RIJEŠITI

‘Merićeva’ zgrada ipak neće na prodaju! Još jednu građevinu u strogom centru čeka obnova

FERENČINA UOČI DOLASKA PRVAKA

‘Dinamo čeka teža utakmica nego u Kazahstanu, jer smo mi trenutno bolji od Astane’

Na stanici u Koprivnici pokupila ga je policija

Pijani putnik u vlaku fizički nasrnuo na mladu kondukterku

Upišite pojam koji želite pretraživati