Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
križevčani dobili sustav javnih bicikala nextbike

Gradonačelnik Rajn: Sada idemo u realizaciju sustava javnog prijevoza

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

: Građanima Križevaca od prošlog tjedna dostupan je sustav javnih bicikala. Radi se o mreži 11 stajališta i 50 dostupnih bicikala, a kako doznajemo, mreža se kani širiti prema potrebama građana. Sustav javnih bicikala jedna je u nizu  akcija koje gradska uprava planira realizirati, dok je sljedeći korak sustav javnog prijevoza.

– To je nešto što je naš Plan održive urbane mobilnosti itekako sugerirao i zanimljivo, kroz isti taj plan dosta naših sugrađana sugeriralo je da nam treba sustav javnih bicikala jer su bicikli, naravno, ekološki prihvatljiviji, vrlo prihvatljivi za zdravlje, a našim sugrađanima predstavljaju vjerojatno vrlo priuštiv i brz način prometovanja unutar samog grada – naveo je gradonačelnik Mario Rajn.

Radi se o sustavu Nextbike javnih bicikala koji je najveći takav sustav u regiji i koristi ih 36 gradova u Hrvatskoj. Cijena najma usluge koju plaća Križevački poduzetnički centar, koji je i provoditelja projekta, je 3169 eura mjesečno, a taj trošak će se namiriti iz prihoda od naplate parkiranja. Također, kod predstavljanja ovog projekta najavljen je još jedan velik projekt u gradu.

– Kao što smo rekli kad smo uvodili naplatu parkiranja, da građani trebaju što manje koristiti automobile, ovo je jedna od njih. Prva alternativa je pješačenje kad je to primjereno, druga su bicikli, a treća je javni prijevoz. Evo, bicikle smo pokrenuli, dok ćemo javni prijevoz kroz godinu dana. Ukupno 50 običnih bicikala s 11 stajališta. To je neki početak, mislimo proširivati i dodavati stajališta ovisno o potrebama građana. Također, razmišljamo o uvođenju električnih bicikala na nekim stajalištima – naglasio je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Križevci imaju 50 bicikala na raspolaganju na 11 lokacija i svi građani koji se registriraju u ovih prvih mjesec imat će dnevno 30 minuta besplatnog korištenja. Nakon tog perioda moći će se uplatiti godišnja pretplata. Dodao je kako je inače godišnja pretplata 30 eura, no za građane Križevaca ta će cijena biti 15 eura. Svi bicikli opremljeni s GPS sustavom za praćenje te i sam dizajn bicikla sprječava krađu.

– Ovaj je sustav iznimna nadopuna i intermodalnom prijevozu s bicikla na željeznicu, kombinacija s autobusa na bicikl i isto tako Park and ride sustavu koji je zamišljen da jedan dan profunkcionira u samom gradu – spomenuo je Ante Gustin iz Nextbike Hrvatska te pozvao građane da preuzmu Nextbike aplikaciju, registriraju se unutar grada Križevaca te koriste bicikle na bilo kojoj lokaciji u gradu. Oni građani koji ne mogu preuzeti mobilnu aplikaciju mogu se obratiti Križevačkom poduzetničkom centru d.o.o. i preuzeti karticu kojom mogu koristiti bicikle. Bicikle je moguće unaprijed i rezervirati kako bi korisnici bili sigurni da će ih bicikl dočekati na određenoj lokaciji.

FOTO: pl


Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

PROVJERITE DA LI STE MEĐU DOBITNICIMA!

Održano treće kvartalno izvlačenje velike nagradne igre Robin trgovina

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

kako smo se doveli do toga da je normalno krasti vegetu u pogonu

Kutle i Gucić slobodni su ljudi, kao i mnogi Podravkini menadžeri. I to je temelj naše moralne propasti

Upišite pojam koji želite pretraživati