Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

GRADSKO VIJEĆE Od poreza Grad očekuje rekordnih 12,7 milijuna

U kratkim crtama, prijedlog koprivničkog proračuna za 2023. Godinu, koji će biti jedna od tema današnje sjednice Gradskog vijeća, utvrđen je u visini od 33,2 milijuna eura (250 milijuna kuna) i za 20-ak je milijuna manji od lanjskog proračuna.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na Vijeću će se glasati i o projekcijama za sljedeće godine pa je tako za 2024. godinu utvrđen u visini od 33 milijuna eura, a za posljednju godinu projekcije proračun iznosi 31, 5 milijuna eura.

– Ukupne prihode poslovanja za 2023. godinu planirali smo u iznosu od 31,6 milijuna eura, a u strukturi prihoda te vrste najveći udio imaju porezni prihodi s udjelom od 40,44 posto – što je vrlo dobra vijest i znak da je gradski proračun prilično potentan, dok će prihodi od EU projekata, države i subjekata unutar općeg proračuna biti na 35 posto gradskog proračuna.

Dodajmo kako rekordnih 12,7 milijuna eura Grad planira prihodovati od poreza. Podsjetimo, izravna je to posljedica izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojom se prihod od poreza na dohodak raspoređuje tako da Grad kao jedinica, umjesto dosadašnjih 60 posto, dobiva ukupno 74 posto naplaćenog prihoda od poreza na dohodak.

Kad je riječ o rashodovnoj strani, jasno je da će najveći dio proračuna od čak 14,1 milijuna eura ići u sektor obrazovanja i predškolske skrbi. Vrlo su blizu i rashodi, to jest plaće za sve zaposlene proračunske korisnike, u iznosu od 13,5 milijuna eura.

Radi se o određenom porastu zbog novog dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenika i namještenike kojima se osnovica povećala na iznos od 884,39 eura bruto do 31. ožujka 2023.godine, a nakon toga na iznos od 902,08 eura bruto. Što se tiče samo Grada Koprivnice i njegovih ustanova kojima je osnivač, rashodi za zaposlene su planirani temeljem novih kolektivnih ugovora koji su potpisani tijekom 2022. godine.

Gradske vlasti, dojam je nakon pregleda proračuna za 2023., žele zadržati dosadašnju kvalitetu usluga građanima, te neke poput, recimo jednokratne naknade za opremanje djeteta, i povećati na 300 eura (za 250 kuna op.a.). U smislu građenja 2022. i 2021. su sigurno bile rekordne, od nove škole, aglomeracije, sportske dvorane, početka obnove trgova i drugih, dok se u idućoj godini očekuje ipak nešto mirnije razdoblje, no ne i prestanak aktivnosti.

Najavljene su već gradnje dva vrtića u Herešinu i na Bajeru, Grad će osigurati 19 milijuna kuna, a 24 milijuna su stigla bespovratna iz prijave EU projekta. Grad sve priprema i za gradnju dva rotora na Starogradskoj i obilaznici (Zagreb) te obnovu nadvožnjaka, no investitor su Hrvatske ceste. Jedan od većih gradskih projekata sigurno će biti i gradnja vanjskih bazena i sportskog kompleksa na Cerinama, no u predloženom proračunu još uvijek to se jasno ne vidi.

Za to će, vjerujemo, poslužiti mogući rebalans tijekom godine bude li sve išlo po planu oko financiranja. Od kapitalnih investicija, pitanje gradnje u podravskoj metropoli u budućem će razdoblju ovisiti o europskim fondovima.

Na jednom od takvih, onom iz ITU mehanizma, Gradu će se sliti otprilike 15 milijuna eura u sljedećem višegodišnjem razdoblju. To znači i da obnova i širenje gradske tržnice, gradnja nove knjižnice, rješavanje problema s parkiranjem u središtu (podzemna garaža) i ostali više nisu samo želje, već projekti koji će se u narednom razdoblju i ostvariti.

FOTO: Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

prugovac ipak u eliti, prva žnl i dalje vrlo jaka

Nova Elitna i ŽNL bit će vrlo atraktivne, znamo kad počinju i popis svih klubova po ligama

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati