Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
RUGLA USRED MJESTA

HALO, PODRAVSKI: Ruše drva i za sobom ostavljaju šikare

-Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista-

Pojedini su nam se mještani Legrada javili s problemom neočišćenih parcela unutar samog mjesta, na kojima su bila posječena drva i na čijim su mjestima ostale šikare koje nagrđuju javni prostor. Kako doznajemo,

Ekološka udruga Legrad već niz godina objavljuje javne pozive za prodaju parcela ogrjevnog drva na koji se mogu javiti mještani Legrada. Oni koji ih na kraju kupe putem javne dražbe su tada ovlašteni za rušenje drva, ali i za čišćenje parcela nakon rušenja. No, neki su nam se mještani požalili kako su neke parcele ostale neočišćene gotovo godinu dana.

– Tu je na kraju Ulice bana Jelačića deblo srušenog oraha ležalo cijelu jesen i zimu, dok je sama parcela obrasla u šikaru. Tek su, nakon što smo posebno upozorili načelnika da se to riješi, i očistili – rekao nam je jedan od mještana, koji je želio ostati anoniman.

– Hvalimo se da smo „ekoselo“, a po selu nam se ostavljaju takva rugla – pojadali su nam se neki drugi mještani.

Kako smo u međuvremenu doznali, šikara je napokon očišćena, ali tek nedavno. No, kako su nam rekli neki mještani, takvih je parcela bilo još. Zanimljivost je ta da se radi o parcelama s nesređenim imovinsko-pravnim odnosima unutar građevinske zone, a sa svrhom njezinog čišćenja, prema Odluci o komunalnom redu.

Upravo je proteklog petka završio rok za još jedan takav natječaj, a u ponudi su bile četiri čestice. Kako je navedeno u Javnom pozivu, rok za čišćenje parcela je do kraja ove godine, zaključno s 31. prosinca, a sav će prihod ići na račun ŠRK-a Smuđ Legrad.

Da je probijanja nekih rokova prošle godine bilo, potvrdio nam je i sam načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, napomenuvši kako su zakupcima dali dodatan rok za čišćenje s obzirom na loše vrijeme krajem prošle godine.

– Ono što se ruši izvan građevinske zone uz putove, tu je i planirano da ostanu šikare i da biljke ponovno rastu. No, ono što se sad daje u prodaju je unutar građevinske zone i to se mora počistiti – pojasnio je Sabolić, nadodavši kako pritom nemaju ovlasti dirati ono što nije u njihovu vlasništvu.

– Trokut u Ulici bana Jelačića godinama je bio obrastao pa smo nakon zahtjeva jednog od naših mještana išli to izmalčirati i počistiti. No, dalje od toga ne možemo, primjerice, tamo dalje gdje se šuma rušila jer je to izvan građevinske zone, a i spada u privatno vlasništvo – rekao nam je načelnik. Jedno od takvih šikara nalazi se i na samom ulazu u Halaš Čardu, kod vidikovca, za što su nam se također javili mještani, no ona dijelom ni ne spada pod Općinu, te se ni ne daje u prodaju s predviđenim česticama, zaključio je Sabolić.

FOTO: Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI