Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

HGSS: Prošle godine spasili smo sedam ljudi

Obrtnici, policajci, liječnici, vojnici… popis zanimanja vrlo je šarolik u koprivničkom timu Hrvatske gorske službe spašavanja. Ovi volonteri u posljednjih nekoliko godina spasili su mnoge živote.

– Da, bit će izgleda još više posla, broj intervencija raste iz godinu u godinu – priča pročelnik koprivničkog HGSS-a Dejan Bojovski koji je s prijateljima pokrenuo ovu priču prije 12 godina.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Danas ih u „bazi“ ima 30-ak, mnogi s licencijoom spasilaca, neki završavaju tečajeve, dok onu najvišu licenciju gorskog spasioca zasad ima tek Bojovski. Navodi kako priprema i tečajevi mogu trajati i po nekoliko godina, a jedan od glavnih uvjeta je i fizička sprema te stručno poznavanje prve pomoći. Ističe dobru suradnju s Gradom Koprivnicom, Županijom i općinama koje sufinanciraju njihov rad bez čega ova priča ne bi bila moguća.

Dejan Bojovski

– Svi smo volonteri, radimo ovo nakon posla, odlazimo na intervencije, sudjelujemo u potragama. No, kako je više posla i pogotovo administracije, zaposlili smo jednu osobu koju plaća centar službe iz Zagreba – dodaje Bojovski spomenuvši kako imaju i velik vozni park, terence, auto, jet-skijeve…

Radi se o uglavnom o donacijama drugih službi i iz projekata, no to im znači i velike godišnje izdatke za održavanje i registracije pa im pomoć lokalne zajednice mnogo znači. Osim što to vraćaju spašavanjem, prisutni su i u javnom životu grada, sudjeluju u radionicama, vježbama i približavanju svog rada – posebno najmlađima. Posebno ih raduju dvije stvari…

– Uređujemo nove prostore nedaleko od sveučilišta i tamo ćemo preseliti sjedište. Također, uključeni smo i u priču oko gradnje i opremanja centra za žurne službe u Kampusu gdje će biti smješteni i vatrogasci, civilna zaštita… Tamo bismo trebali dobiti skladište i garaže – dodaje Bojovski.

Kad je riječ o spašavanju, vrlo su uspješni. Samo lani imali su osam akcija spašavanja, sedam na Kalniku, i to jako teških i zahtjevnih. Bilo je i šest potraga za nestalima, 40-ak dežurstava, 18 osiguranja događaja na kojima su imali čak 32 intervencije… Bojovski dodaje kako u spašavanju dominira Kalnik, pogotovo ljeti kad vikendom tamo zna biti i nekoliko tisuća posjetitelja.

– Ljudi podcjenjuju Kalnik, a Kalnik ima baš sva obilježja planine. Kad spojite opasan teren i prevrtljivo vrijeme, znaju se događati nezgode. Krenu šetati po zubima misleći da mogu i znaju i onda na kraju zovu nas. Eto, prije tri godine jedan je čovjek pao i imao vanjski prijelom bedrene kosti. Imao je sreću da smo baš bili tamo u blizini zbog vježbe – ističe Bojovski.

FOTO: HGSS/Privatna arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati