Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ODVODNI KANAL POSVADIO POLJOPRIVREDNIKE I TVRTKU NOVA NATURA

Hoić: Porušili su i mostove, ne možemo do svojih mekota! Osatina: Poljoprivrednici su u kanal zatrpavali šutu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Odvodni kanal u predjelu Stari drum na granici katastarskih općina Kalinovac i Budrovac doveo je do svađe poljoprivrednika s tvrtkom Nova Natura koja je dio moćne Osatina grupe Mirka Ervačića. Poljoprivrednici koji na tom području imaju zemljišta žale se da su ostali bez prilaza svojim parcelama jer su djelatnici Nova Nature prilikom čišćenja odvodnog kanala porušili sve mostove koji su vodili do njihovih „mekota“. Na taj način, kažu poljoprivrednici, želi ih se prisiliti da prodaju svoje zemljišta Osatina grupi koja je u tom predjelu pokupovala veći dio parcela.

– Očito nam Osatina grupa želi uzeti i ono malo grunta što je ostalo u našem vlasništvu u predjelu Stari drum. Porušili su mostove bez našeg pitanja pa ne možemo do naših mekota. Sad trebam prihraniti pšenicu, a ne mogu traktorom doći do mekote i bojim se da ću ostati bez očekivanog prinosa – kaže Franjo Hoić.

Vlasnici zemljišta, dodaje on, pitaju se i kako djelatnici tvrtke mogu „potkopavati“ cestu koja je jedini prilaz njihovim parcelama.

Franjo Hoić više ne može traktorom doći do svoje pšenice

– Ne želimo prodati naša zemljišta i nećemo se predati, iako nas se na ovaj način želi prisiliti na prodaju. Prijavili smo slučaj i policiji, ali oni su nemoćni i ne poduzimaju ništa. Počela je udarna sezona poljoprivrednih radova, a mi i dalje ne možemo do naših mekota – zaključio je Franjo Hoić. 

U Osatina grupi kažu da se radi o kanalu za odvodnju oborinske vode, odnosno cestovnom jarku koji se nalazi uz nerazvrstanu cestu između katastarskih općina Budrovac i Kalinovac. Ta nerazvrstana cesta podijeljena je na dvije čestice koje su u vlasništvu i na upravljanju Općine Kalinovac i Grada Đurđevca.

– Od 13. do 19. ožujka na području grada Đurđevca i susjednih naselja pala je velika količina kiše koja se s okolnih poljoprivrednih površina i nerazvrstane ceste slijevala u taj oborinski kanal, odnosno cestovni jarak, što je slučaj svake godine prilikom veće količine oborina. Jarak u tom razdoblju nije bio prohodan jer su ga poljoprivrednici koji imaju zemljišta na tom području zatrpavali šutom, građevinskim otpadom, granjem, zemljom i drugim smećem te neovlašteno i protivno pravilima struke postavljali pristupne mostove, bez zacjevljenja kanala, što imamo dokumentirano i fotografijama – ističu u Osatina grupi.  

Tvrtka Nova Natura fotografijama je dokumentirala situaciju iz ožujka zbog koje su tražili da se kanal očisti

Poljoprivrednici su, dodaju, na taj način postupali prvenstveno kako bi osigurali prilaz svojim površinama, a neki i kako bi povećali svoje obradive površine, ulazeći neovlašteno unutar granica nerazvrstane ceste u vlasništvu Općine Kalinovac, odnosno Grada Đurđevca i do osam metara, što također imaju dokumentirano fotografijama.

– Takvim postupanjem, poljoprivrednici su uzrokovali neprohodnost kanala, što je uz veliku količinu kiše za posljedicu imalo izlijevanje oborinske vode iz korita kanala na nerazvrstanu cestu i okolne poljoprivredne površine čineći materijalnu štetu i uništenje poljoprivrednih nasada. U odnosu na tu problematiku Nova Natura d.o.o. se bez odgađanja dopisima obratila Općini Kalinovac i Gradu Đurđevcu, moleći da se hitno obave radovi na tom kanalu kako bi se umanjile posljedice prelijevanja, kao i saniranje nastale štete, odnosno kako bi se osiguralo protjecanje oborinske vode – objašnjavaju u Osatina grupi.

U kratkom roku, dodaju, zaprimljeni su odgovori Općine Kalinovac i Grada Đurđevca. Općina Kalinovac očitovala se da će poduzeti potrebne mjere kako bi se osigurala prohodnost dijela kanala u njihovu vlasništvu, no prije toga su dužni provesti natječaj za izbor izvođača radova u svrhu održavanja komunalnih djelatnosti, dok je Grad Đurđevac izdao suglasnost da Nova Natura izvede radove čišćenja odnosno sanacije cestovnog jarka.

-Po zaprimanju pisane suglasnosti, samostalno i u vlastitom trošku, Nova Natura d.o.o. izvela je potrebne radove te očistila taj jarak i osigurala prohodnost kanala, a sve kako bi spriječila nastanak štete na okolnim poljoprivrednim površinama u slučaju budućih oborina. U odnosu na Vaš upit koji se tiče pristupnih putova izjašnjavamo se da će Nova Natura d.o.o. u najkraćem mogućem roku uspostaviti stare pristupne putove na onim dijelovima na kojima su u katastru označeni putovi koji prelaze preko navedenog kanala.

Na tim dijelovima oduvijek je postojala potreba da se uredi cestovni jarak, stoga će navedeni radovi biti učinjeni u korist svih poljoprivrednika koji na tom području obrađuju poljoprivredne površine, a Nova Natura d.o.o. će ih obaviti u vlastitom trošku – zaključili su u Osatina grupi.

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati