Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROSJEČNI GRAĐANIN GODIŠNJE POPIJE OKO 150 PIVA

Hrvati više pive popiju nego što proizvedu, godišnje se proizvede 300 milijuna litara

Hrvati su u 2021. godini popili 60 milijuna litara pive više nego što su proizveli. Te je godine proizvedeno oko 230 milijuna litara, a popijeno 290 milijuna. Godine 2015. kao i 2016. više se pive proizvelo nego popilo, no od 2017. trend se promijenio. Uzmemo li u obzir da u Hrvatskoj živi i 2021. je živjelo nešto manje od 4 milijuna stanovnika, ispada da prosječno jedan Hrvat godišnje popije oko 150 piva (0,5 l).

Za usporedbu, Austrijanci su u 2021. proizveli 930 milijuna litara pive, a popili 870 milijuna litara, Slovenci su proizveli 220 milijuna litara pive, a popili 150 milijuna. Dakle, proizveli su više nego što su popili, no s druge strane, Mađari su proizveli 560 milijuna litara, a popili 670 milijuna litara.

Prema podacima The brewers of Europe, u usporedbi s 2019. godinom, dakle prije korone, proizvodnja pive je u Hrvatskoj pala za 90 milijuna litara godišnje, točnije, s 320 milijuna litara na 230 milijuna litara u 2020. godini. Međutim, prema podacima eurostata, vraćamo se na na pretpandemijske brojke i u 2022. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 298 milijuna litara pive, dok podatak o popijenim količinama u prošloj godini još nemamo.

Prema podacima iz 2021. godine u Hrvatskoj smo imali 101 aktivnu pivovaru i 88 mikropivovara, ali prva tri proizvođača piva u Hrvatskoj drže 90 posto tržišta. Dakle, njihovi proizvodi, prvenstveno Ožujsko, Karlovačko pivo, Pan kao treći igrač te ostali brendovi ovih kompanija koje su u stopostotnom stranom vlasništvu, čini 90 posto kupljenog piva u Hrvatskoj.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

podravski na mjestu događaja

FOTO Težak sudar dvaju vozila, jedna osoba ozlijeđena

PRIJEVARA U TIJEKU?

Sumnjiva tvrtka građanima nudi štednju za mirovinu, budite na oprezu

Upišite pojam koji želite pretraživati