Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Htio kupiti luksuzni Mercedes, ostao bez 80 tisuća kuna uplaćene kapare

U normalnim odnosima kupca i prodavača pravilo je da ako uplatite predujam za ugovoreni posao, a taj posao propadne, onda se ta uplaćena kapara vraća kupcu.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

No, tako nije bilo u poslovnom odnosu jedne tvrtke iz Koprivnice koja se, među ostalim, bavi prodajom i uvozom automobila iz inozemstva i njihova kupca s kojim su sklopili ugovor o uvozu automobila.

Tim ugovorom sklopljenim 14. veljače 2020. godine tvrtka se obvezala uvesti modernu njemačku luksuznu limuzinu za 139.000 kuna. Ugovorom je određeno da se za uvoz automobila odmah po potpisu mora platiti 80.000 kuna predujma što je kupac odmah i učinio.

Prodavatelj, odnosno uvoznik auta, obvezao se automobil isporučiti najkasnije 45 dana od potpisanog ugovora. No, kupac u roku koji su ugovorili nije dobio mercedes koji je htio kupiti, a kada mu je predstavnik tvrtke uvoznika ustvrdio kako ne može uvesti automobil, kupac mu je rekao kako ne želi nastavak ugovora i zatražio je povrat plaćenog predujma. Povrat je dogovoren za 7. srpnja iste godine, no predujam mu do tog datuma nije isplaćen.

Kupac mu se javio opomenom preko svog odvjetnika kada je 25. kolovoza te godine potvrdio raskid ugovora i zatražio povrat uplaćenog novca u roku od pet dana, no tvrtka s kojom je potpisao ugovor nije mu odgovorila na opomenu, niti vratila kaparu. Tada se kupac odlučio na tužbu koja je dostavljena na odgovor u roku od 45 dana.

Kako se navodi u presudi, tuženik je tužbu i priloge sa zakonskim pozivom na davanje odgovora uredno zaprimio 8. listopada 2020. godine, no odgovor na tužbu nije podnio. Stoga je sutkinja koprivničkog Općinskog suda prema zakonu donijela presudu u korist kupca i to zbog ogluhe. Presuda je nepravomoćna i tužena tvrtka se može na nju žaliti.

Ovo je građanska parnica, no ovakav odnos klasičan je primjer prijevare te podliježe i kaznenoj odgovornosti. Kako su podaci navedeni u presudi od Općinskog suda u Koprivnici dobiveni potpuno anonimizirani, nije nam poznato, niti smo mogli provjeriti je li protiv odgovorne osobe te koprivničke tvrtke pokrenut i kazneni postupak.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI