Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NAKON PISANJA PODRAVSKOG

HŽ Infrastrukturi naložena hitna sanacija toksične praonice vagona

Državni inspektorat naredio je HŽ Infrastrukturi da sanira tj. ukloni mazut i drugi opasni otpad s područja bivše praonice vagona pokraj Botova, poznate kao Dezinfekcija. Mnogo se pisalo o bivšoj praonici i tome da se tamo nalaze opasne kemikalije. No, kako je od njezina zatvaranja prošlo već 20 godina, teško je doći do informacije što se točno nalazi na i ispod malog jezerca u kojem su odlagane. No, oni koji se toga sjećaju tvrde da su se za pranje vagona koristile su izrazito jake kemikalije. Jedan  od naših sugovornika, koji se prisjetio kako je praonica funkcionirala, a i sam je bio zaposlenik HŽ-a u to vrijeme, govori nam o jačim i opasnijim kemikalijama, koju su zaposlenici kolokvijalno zvali Zelenčec, zbog svoj zelene boje.

– Tada su si zaposlenici praonice, ali i drugi, Zelenčeca nosili doma i koristili kao totalni herbicid. No, to nije bio herbicid kakve danas možete kupiti u dućanu, a isti se također smatraju otrovima. Zelenčec je bio nešto sasvim drugo. Ako ste neku površinu pošpricali Zelenčecom, na tom mjestu ništa nije raslo barem dvije godine. Nije se pojavila niti jedna travka, tu života nije bilo, toliko je bio jak taj preparat – rekao je naš sugovornik.

Onečišćenje je vidljivo golim okom

Sve to raširili se okolišem posredstvom velike vode , u nedavnoj poplavi koju je uzrokovalo izlijevanje Drave.

No, niti ta činjenica nije dovoljna da naše javne tvrtke ili Ministarstvo sroče suvisli odgovor vezan uz zloglasnu Dezinfekciju. Odgovor na naš upite iz HŽ Infrastrukture koja je trenutačno posjednik nekretnina na kojemu se nalazi praonica, HŽ Carga koji je zapravo koristio praonicu i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine komotno smo mogli  napisati i sami, jer spomenute su nekretnine trenutačno u vlasništvu države. Ukratko, iz HŽ Infrastrukture nemaju ništa s tim, iako su trenutačni posjednik. Iz HŽ Carga govore da svi zajedno rade ne rješenju ovog problema.

 – Nastavno na Vaš upit o sanaciji nekadašnje praonice vagona u Botovu, ističemo kako tvrtka HŽ Cargo nije vlasnik zemljišta niti nekretnina na predmetnoj lokaciji pa se samim time u vlasništvu HŽ Carga ne nalazi niti navedena praonica. HŽ Cargo koristi se isključivo praonicom vagona u Slavonskom Brodu, a praonica vagona u kolodvoru Botovo prestala je s radom još 2002. godine. Riječ je o lokaciji koju je za svoje potrebe upotrebljavala matična tvrtka Hrvatske željeznice i više od dva desetljeća na njoj nije opran nijedan vagon jer društva nastala podjelom imaju vlastite kapacitete na drugim lokacijama. Društva nastala podjelom, odnosno pravni sljednici, zajednički rade na implementiranju najučinkovitijeg modaliteta rješavanja problema koji bi omogućio trajnu sanaciju lokacije – odgovorili su nam iz HŽ Cargo.

No, oni su nam barem odgovorili, dok na upit u Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije stigao odgovor, makar za to imali pet dana.  

Ovo prebacivanja loptice presjekla je državna inspekcija, koja je dala do znanja tko je odgovoran i tko mora sanirati Dezinfekciju.

Na teren su, nakon upita Podravskog lista, izašle i inspekcije, koje su prema nalazima utvrdile postojanje nelegalno odloženog otpada – mazuta. Također, inspekcija jer naložila njegovo uklanjanje.

Vidljivo je da je voda prodrla u predio gdje se odbacivao opasni otpad

– Nakon poplave koja je u kolovozu 2023. pogodila dijelove općina na području Koprivničko-križevačke županije, vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša započele su inspekcijski nadzor na području bivše praonice teretnih vagona u Botovu (tzv. Dezinfekcijski kolodvor Botovo) i jezera Šoderica. Vodopravna inspekcija je obavila nadzor uz prisustvo predstavnika Hrvatskih voda te je od strane ovlaštenog laboratorija za analizu voda obavljeno uzorkovanje podzemnih voda na predmetnoj lokaciji, kao i uzorkovanje površinskih voda jezera Šoderica i jezera Dezinfekcijski kolodvor, a analize uzoraka voda su u tijeku.

Inspekcija zaštite okoliša obavila je inspekcijski nadzor u prisutnosti predstavnika korisnika zemljišta, a nadzorom je utvrđeno postojanje otpadnog mazuta nepropisno odbačenog na manipulativnom prostoru bivše praonice teretnih vagona. Slijedom utvrđenog,  inspekcija zaštite okoliša u svrhu sprečavanja daljnjeg je onečišćenja okoliša usmenim rješenjem naredila subjektu korisniku zemljišta uklanjanje otpada odloženog na manipulativnom prostoru bivše praonice teretnih vagona – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata na naš upit. Zatražili smo odgovor na to o kojim se korisnicima točno radi, ali nismo ga dobili. No, u zemljišnim knjigama jasno piše da tim područjem trenutačno upravlja HŽ Infrastruktura i prema tome se da zaključiti da je baš ta tvrtka dobila ovu naredbu, a tako govore i neslužbene informacije. Iako mehanizacija za sanaciju još nije došla, ipak je vidljivo da su se stvari pokrenule. Nadamo se da ovaj put stvari neće stati samo na nekoliko metara trake upozorenja, koju su iz HŽ-a stavili tamo gdje mazut najintenzivnije izlazi iz nasipom omeđenog prostora i gdje se otpad nalazi.

FOTO NIKOLA WOLF

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati