Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Podnošenje godišnje porezne prijave

HZMO ima važnu obavijest za korisnike mirovina

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) upravo je objavio važnu obavijest za korisnike mirovina. Prenosimo ju u cijelosti.

HZMO na obavijestima o mirovinskim primanjima na mirovini za siječanj više ne iskazuje ukupno isplaćene primitke i obračunata javna davanja u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak prema kojemu je Obrazac IP ukinut.

“Umjesto navedenog obrasca, HZMO kao isplatitelj primitaka i naknada dostavlja mjesečno Poreznoj upravi podatke o isplaćenim primitcima i obračunatim javnim davanjima (dodatnom doprinosu za zdravstveno osiguranje obračunatom zaključno na mirovini za ožujak 2023., porezu na dohodak i prirezu obračunatom zaključno na mirovini za studeni 2023.) na obrascu JOPPD. S tog obrasca Porezna uprava za porezne obveznike preuzima podatke važne za oporezivanje u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, po službenoj dužnosti”, stoji u obavijesti HZMO-a.

HZMO radi obračuna godišnjeg poreza na dohodak izdaje posebnu potvrdu na zahtjev poreznih obveznika koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Prema članku 48. Zakona o porezu na dohodak obvezni su podnijeti godišnju poreznu prijavu :

  1. porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. ovoga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30. – 35. ovoga Zakona i/ili
  2. porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Moglo bi vas zanimati…

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati