I svinjska mast ima rok trajanja, kako provjeriti je li pokvarena?

Oduvijek se vodi rasprava što je zdravije, svinjska mast ili ulje? Smatra se da je mast daleko bolja varijanta za prženje i pripremu hrane, a mnogi tvrde kako su jela mnogo ukusnija ako se spravljaju na njoj. Ipak, mnoge zanima još jedna stvar – ima li mast rok trajanja i kako da znamo da se pokvarila?

Kao i kod većine masnoća koja se koriste u kulinarstvu, i mast se može pokvariti. Iako se svinjska mast sigurno može držati na sobnoj temperaturi, u ostavi ili na nekom tamnom mjestu, mogućnost da se pokvari znatno se povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Ako je čuvate izvan rashladnog uređaja, može vam trajati od četiri do šest meseci, a ako je skladištite u hladnjaku, rok trajanja produžava se na čak godinu dana. Najvažnija stvar koju trebate znati prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj ćete način spriječiti pretjeranu izloženost zraku i samim time produžiti njenu svježinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili topline.

Kako da znate da mast više nije za upotrebu? Najbolji pokazatelj svježine je svakako miris. Ako mast ima neugodan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, vjerovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Može li se čuvati u ledenici?

Kao i sve namirnice, i mast možete zamrznuti, ali to ne znači da će joj rok trajanja biti neograničen. Ako je odlučite čuvati na ovaj način, najbolje je da je prvo zamotate u papir za pečenje, a potom u prozirnu foliju. Vodite računa da istisnete eventualni višak zraka koji se stvorio. Ovako skladištena mast može stajati i do godinu i pol dana, ističe portal informer. (pl)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obilježena je velika obljetnica

FOTO Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg obilježilo 80 godina humanitarnog djelovanja

AKCIJA (CRO) GLOBE-ATHONE

FOTO Šetnjom po Prigorju dali doprinos u borbi protiv ginekološkog raka

MISLI NA ZDRAVLJE

Stabljika je najzdraviji dio ovog povrća: Djeluje antikancerogeno, snižava visoki krvni tlak, a pomaže i kod mršavljenja