Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Imaju li izbori za mjesne odbore smisla: U ‘kritičnom’ Banovcu glasalo 67 od 1200 birača!

Na izborima je svaki glas bitan, barem tako kažu na nacionalnim, pogotovo na lokalnim, a kad se radi o kvartovskim izborima za mjesne odbore, i doslovno. Pokazali su to netom završeni izbori za mjesne odbore u Koprivnici u mjesnom odboru Banovec. S obzirom na izlaznost, ovi su izbori prerasli u takozvane „obiteljske“.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Na izbore za navedeni kvart izašlo je 67 birača, u dijelu grada u kojem je 1189 birača, dakle, izgleda da su glasali samo oni koji su na listi i članovi bliže obitelji. Izlaznost je bila katastrofalnih 5,63 posto. Kad imate dvije jake stranke na tim izborima, onda nije nevjerojatno da odlučuje fotofiniš. Ovaj put rezultat je bio izjednačen, SDP i partneri imali su 32 glasa, a HDZ i njegovi partneri također 32. Tri su listića bila nevažeća.

Prema navedenim rezultatima, kako nema treće opcije, morali su podijeliti mandate četiri prema četiri, pa nijedna opcija nema većinu. Postoje dvije mogućnosti, ili da se dogovore vladati Banovcem po dvije godine ili će mještani morati na nove izbore. To je opcija koju, kako doznajemo, nitko ne želi.

SDP-ovu listu predvodio je Božidar Bačić koji će u mjesni odbor sa stranačkim kolegama Denisom Dušićem, Borisom Sabolićem i Hrvojem Tisajem. HDZ-ovu listu vodio je Filip Valent, a u MO ušli su još Domagoj Švabek, Ines Kukec i Ivan Perić. Za ovaj mjesni odbor predviđeno je bilo devet članova, što znači da je svaka opcija morala prijaviti devetero kandidata. Kad se zna da je za svaku od njih bilo 32 glasa, postavlja se pitanje je li glasao itko izvan kruga obitelji?

Ratimir Ljubić

– Ne znam što bih rekao, što se to dogodilo. Bude li dogovora na „višoj razini“ o tome da se dogovorimo podijeliti vlast na dvije za dvije godine, onda ćemo to i pokušati – kazao je Božidar Bačić iz SDP-a te dodao kako opcija ponovnih izbora nije nešto što bi se isplatilo.

Ratimir Ljubić prvi je čovjek koprivničkog HDZ-a, a za Podravski je rekao kako će pričekati i službene rezultate izbora pa kontaktirati drugu stranu.

– Mi smo svakako za dogovor, dvije godine oni, dvije mi, ili obratno, i to je opcija. Bitno je samo da mještani Banovca imaju svoje predstavnike i da se u tom kvartu nešto pozitivno događa – navodi Ljubić koji je podsjetio kako nikome nije cilj da se ponovi slučaj s Podolica. Naime, tamo je prije četiri godine tri mandata osvojio HDZ, tri SDP, a tri nestranačka lista.

Stranke su bile spremne na dogovor, nestranačka pak nije željela dijeliti mandat ni ući u koaliciju sa strankama, eventualno da, ali da oni imaju predsjednika čitav mandat. To u HDZ-u i SDP-u nisu željeli potpisati. Izbori nisu ponovljeni, a Podoličani četiri godine nisu uopće imali svoj mjesni odbor. Ništa se „tektonski“, naravno, u tom vremenu u tom kvartu nije dogodilo, u lošem smislu. Dobili su s druge strane novu osnovnu školu vrijednu 50-ak milijuna kuna.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Prva svijeća je upaljena, klizalište otvoreno

FOTO/VIDEO Počeo koprivnički advent, građani navalili na kuhanac i kobase, znamo i cijene

"morate ići sasvim polagano, puževim hodom"

Vožnja “popularnim” šodarnim putem prava je avantura, vlasnici uništavaju automobile

MAJSTORI KOVAČI IZ PODRAVINE

FOTO: Marijan i njegovi sinovi jedini se bave gotovo pa izumrlim zanatom od Zagreba do Slavonije

Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

VIDEO

Ova je čarobna snimka nastala jutros u snijegom prekrivenoj Podravini

đurđevački limitator

Dok ti zemu vozačku nesi još v kazni

Upišite pojam koji želite pretraživati