Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNA INFORMACIJA

Imate roditelje u mirovini? Evo kako možete dobiti povrat poreza…

Ove godine se očekuju milijuni eura preplaćenog poreza, a ako niste mlađi od 30 godina, do njih je moguće doći i poreznim olakšicama za uzdržavanog člana obitelji. Mnogi ne znaju da među uzdržavanim članovima obitelji, osim djece, mogu biti i sve osobe čiji oporezivi, neoporezivi i drugi primici ne prelaze šesterostruki iznos osnovnog godišnjeg poreznog odbitka odnosno 3.185,34 eura, a to se odnosi i na roditelje u penziji. Naravno, koeficijenti, ovisno o tome tko je uzdržavana osoba neće biti isti, što znači da ni osobni odbitak nije jednak u svakom slučaju.

Uzdržavani članovi obitelji, osim djece i roditelja, mogu biti i bračni, odnosno izvanbračni te životni i neformalni životni partneri, ali i maćehe i očusi koje uzdržava odrasla osoba. Da bi ostvarili pravo na porezne olakšice za njih, morate ih upisati u Poreznu karticu (obrazac PK), odnosno dostaviti dokumentaciju kojom dokazujete prihode i status uzdržavane osobe u najbližu ispostavu Porezne uprave svake godine do 28. veljače ako nisu dužni predavati godišnju prijavu poreza na dohodak.

Porezna uprava pri utvrđivanju prava za priznavanje osobnog odbitka za uzdržavane članove u obzir, između ostalog, ne uzima socijalne naknade, obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja, sredstva koja su zaista utrošena na uzdržavanje, primitke do visine stvarnih troškova medicinske skrbi, nabavke pomagala i prijevoza te smještaja u zdravstvenoj ustanovi, odštete osiguranja zbog teške ozljede ili invalidnosti te nacionalne naknade za starije osobe, piše Mirovina.hr.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI