Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nokti su ogledalo zdravlja

Imate žute nokte na nogama? To bi mogao biti loš znak…

Žuti nokti na nogama mogu biti medicinski ili kozmetički problem. Prvi uzrok je najčešće gljivična infekcija, no to mogu biti i neki drugi zdravstveni problemi. Međutim drugi najčešći razlog je, vjerovali ili ne, lak za nokte. Uglavnom su žuti nokti na nogama znak da nešto s vašim tijelom nije kako treba, a ponekad je razlog sasvim bezazlen. Nekad nokti požute od laka za nokte ili je to jednostavno posljedica normalnog procesa starenja organizma. No kako bi bili potpuno sigurni, redovno pregledajte svoje nokte i stopala.

Da li ste znali da je izgled noktiju ogledalo stanja vašeg organizma?

Nažalost starenje uglavnom ne poštedi niti jedan dio tijela pa tako niti vaše nokte pa to možete shvatiti kao prirodan uzrok žutih noktiju. S godinama se boja, debljina pa i oblik noktiju često promijeni. Starije osobe često izgube onu ružičastu boju noktiju te oni polako postaju žučkasti.

Dva su razloga zašto nokti požute od laka

Uglavnom je razlog reakcija boje i samog nokta. Tamniji lakovi, narančasti, crveni, bordo ostavljaju žute tragove na noktima. Njihov pigment kemijski reagira na nokat, a interesantno je da ovo ne možete predvidjeti ozbirom da se ne dešava svima i ne sa svakim lakom.

Druga pretpostavka je da formaldehid koji je glavni sastojak laka za nokte, uzrokuje problem žutih noktiju. Ova kemikalija može izazvati reakciju s keratinom od čega i nokti jesu napravljeni, a time mogu postati kruti i žuti.

Žuti nokti od lijekova

Mnogi od nas posežu za lijekovima kako bi na brzinu riješili neki zdravstveni problem. Nemaju vremena za odlazak kod liječnika, a jeste li ste znali da svaki lijek ima i neke nuspojave.

Žuti nokti na nogama od trudnoće

Još jedna promjena na vašem tijelu koju možete iskusiti tokom trudnoće su žuti nokti. Zahvaljujući pojačanom lučenju progesterona nokti brže rastu no loša vijest je da mogu biti lomljiviji i neravni. Za vrijeme trudnoće cijeli je organizam na neki način osjetljiviji. Vaši nokti na nogama za vrijeme trudnoće mogu biti osjetljiviji od napada gljivica tako da imajte stopala na brizi. Kad smo kod boje noktiju na nogama i trudnoće pod kraj trudnoće obavezno obrišite lak sa noktiju. Za vrijeme porođaja doktoru će boja noktiju na vašim nogama biti važan pokazatelj stanja vašeg organizma.

Da li da idem doktoru zbog žutih noktiju?

Ukoliko su žuti nokti na nogama kozmetički problem to možeš prepoznati i po tome što će najčešće svi nokti promijeniti boju. Kada je žut nokat posljedica bolesti obično je riječ o jednom ili dva nokta. Ukoliko imate neki od ovih simptoma potrebno je posjetiti doktora.

  • Promjena u debljini i obliku nokta
  • Bilo kakvo krvarenje
  • Odvajanje nokta od mesa
  • Bol
  • Oticanje

Zašto su nokti žuti od dijabetesa?

Pojedinci oboljeli od dijabetesa mogu iskustiti simptom žutih noktiju, a ovo ima veze sa šećerom u organizmu i njegovim utjecajem na kolagen u noktima. Ova vrsta žutila noktiju nije štetna i ne treba je liječiti. Ne zaboravite ni da su osobe koje boluju od šećerne bolesti sklonije svim vrstama infekcija pa i gljivičnoj infekciji stopala.

Rizici od žutih noktiju na nogama

Žute nokte na nogama, ukoliko su uzrok gljivice, obično prati i zadebljanje. Obuvanje finijih cipela i kretanje bi vam moglo biti bolno i otežano. Ne zanemarujte svoja stopala u odnosu na druge dijelove tijela koji su izloženiji pogledima. Vodite računa i o tome kome dajete povjerenje kad je u pitanju pediker, piše minutzamene

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI