Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
opasnost od zaraze povećava se višestrukim i čestim ubodima

Infektologinja koprivničke Opće bolnice pojasnila kako se ponašati u slučaju ugriza krpelja

Blaga zima osim što je ubrzala dolazak proljeća izazvala je i raniju pojavu krpelja, a stručnjaci naglašavaju da bi nas po pitanju ovih parazita mogla čekati teška sezona. Dvije najčešće bolesti koje krpelji prenose u Hrvatskoj su krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza. Ne mora se svatko tko je inficiran razboljeti, ali opasnost od zaraze povećava se višestrukim i čestim ubodima krpelja. Kako se ponašati u slučaju ugriza u programu RKC-a je pojasnila infektologinja koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Vesna Mađarić.

Inkubacija bolesti u slučaju ugriza u prosjeku traje do dva tjedna.

– Bolest počinje kao gripa, boli nas svaki dio tijela i obično je prati temperatura od 37 do 37,5 stupnjeva. Taj stadij u kojem se osjećamo gripozno traje dva do četiri tjedna i u tom stadiju mislimo da imamo neku virozu. Najčešće se taj stadij u tom roku u 80 posto slučajeva završi. To bi značilo da je virus kojeg nam je krpelj predao sa slinom i ušao u našu cirkulaciju izazvao opće simptome i ako je naš organizam dovoljno imuno kompetentan on će savladati taj dio. No, ako je virus bio dovoljno jak, a organizam slab on je prešao iz cirkulacije barijeru prema mozgu i onda će mu trebati jedan period. To je period kad se osjećamo dobro, a koji može trajati do dva tjedna. Tu onda nastupa taj drugi dio bolesti kad se virus razmnožio, u mozgu u centralnom nervnom sustavu, kad će pokrenuti duge simptome kao što su glavobolja, mučnina, visoka temperatura. Taj drugi stadij zahtijeva bolničko liječenje jer se razvio krpeljni meningoencefalitis – naglašava Vesna Mađarić.

Kad je u pitanju borelioza, važno je pratiti mjesto ugriza kroz mjesec dana, nastavlja infektologinja.

– Unutar mjesec dana na mjestu ugriza može se pojavljivati crveni kolobar, plošna promjena na koži, koža je crvena u krugu oko mjesta ugriza. Ako primijetite da se pojavilo crvenilo treba posumnjati da je krpelj bio zaražen sa borelijom i obavezno odmah otići kod liječnika. Većina općih liječnika apsolutno zna prepoznati tu bolest i odmah započinju terapijom antibiotika i već se tom terapijom sanira ta kožna promjena. Treba voditi brigu jer ako se ne liječi borelioza u tom stadiju dok je u kožnoj promjeni, nakon godinu dvije mogu nastati drugi stadiji ove bolesti koji su puno pogubniji. To su obično bolesti upale srčanog mišića, upale mozga i zato je izuzetno važno boreliozu prepoznati u prvom stadiju – upozorava Mađarić te dodaje da je svaka promjena koju uočimo dovoljan razlog za posjet liječniku opće prakse.

Za kraj je infektologinja Mađarić apelirala na sugrađane na odgovorno ponašanje u prirodi.

– Obucite se tako da vam se krpelj ne može uvući u rukav ili nogavicu. Redovito se i dobro pregledajte kad dođete kući. Posebice dobro pregledajte vlasište, tu se krpelj teško vidi, a on baš bira staništa gdje ga domaćin ne može lako zamijetiti. Neka vam netko prekontrolira leđa da se možda nije negdje prikvačio straga gdje ga ne možete vidjeti. Ako ga nađete, uklonite ga što prije jer svakim satom sisanja vaše krvi povećava se i količina virusa koju krpelj unosi u vaše tijelo – upozorila je.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Poznati lijek velike farmaceutske tvrtke povlači se iz svih ljekarni

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati