Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iscjeliteljska moć: Dodir je naš najprisniji i najsnažniji oblik komunikacije

Piše dr. Ivo Belan

U Americi postoji znanstveni institut koji istražuje učinke dodira (Touch Research Institute). Jedno od područja istraživanja su i prijevremeno rođene bebe. Redovna nježna masaža nji­hova tijela, stimulacija dodirom, može biti pitanje života ili smrti. Bebe nedonoščad koje se tako tretira brže se razvijaju, brže dobivaju na težini, življe su i bolje reagiraju nego bebe koje se nije masiralo. One su rjeđe doživ­ljavale epizode zaustavljenog disanja, što je rizični faktor za sindrom iznenadne “smrti u dječjem krevetiću”.      

Učinak čak i onog svakodnevnog, slučajnog dodira utvrđen je u nekoliko ispitivanja. Takvo jedno istraživanje, na primjer, pokaza­lo je da su konobarice, koje su prilikom vraćanja novca dodirnule ruku ili rame gosta, dobile veću napojnicu nego one koje to nisu činile. Ne treba se čuditi što se političari često guraju među masu ljudi, dodiruju ih i rukuju se s njima – oni znaju da će im se to isplatiti na dan izbora.

U zadnja dva desetljeća masaža je ponovo dobila na svojoj važnosti i popularnosti. Svake godine milijuni posjete salone za masažu. Znanost potvrđuje ono što mi znamo po osjećaju, a to je da je masaža lijek. Masaža može imati pozitivne učinke na stanja, kao što su grčevi u trbuhu, hiperaktivnost dijabetes, migrena. Ona može pomoći astmatičarima da lakše dišu, autističnoj dje­ci da poboljšaju svoju koncentraciju itd.

Koža je najveći ljudski organ, koji sadrži milijune re­ceptora – 8000 na samo jednoj jagodici prsta – koji putem živaca šalje poruke u kičmenu moždinu i dalje u mozak. Jednostavan dodir – ruka na ramenu ili oko pasa – može smanjiti ritam srčanih otkucaja i sni­ziti tlak. Čak i ljudi u dubokoj komi mogu pokazati promjene u srčanom ritmu kada ih se drži za ruke. Pokazalo se da pozitivni, nježni dodir, stimulira stvaranje endorfina – tjelesnog prirodnog hormona koji smanjuje osjećaj boli i povećava raspoloženje. To može objasniti zašto majčin zagrljaj može doslovce “poboljšati situaciju” kada dijete, recimo, oguli kožu koljena.

Prema istraživanju Touch Research instituta, masaža pojačava obrambenu, imunološku funkciju – čak i u HIV pozitivnim pacijent tima – i snižava razine stres hormona u organizmu. Također, prijevreme­no rođene bebe, koje su bile masirane, bile su otpuštane iz bolnice šest do sedam dana prije nego što je bio prosjek otpuštanja.

Antropolozi znaju da postoje jaka i slaba taktilna društva što je jedno od kulturoloških karakteristika. Tako, na primjer, antropo­lozi smatraju da su Amerikanci netaktilno društvo. U usporedbi s veći­nom drugih kultura, Amerikancima je dodir uvredljiv. Kada je psiholog Sidney Jourard promatrao učestalost slučajnih dodira među parovima u kafićima, u raznim krajevima svijeta, našao je da je najveća učestalost u Puerto Ricu (180 puta tijekom jednog sata). Jedna od najmanjih učestalosti je bila u Floridi (dvaput na sat). Istraživanja su otkrila da, primjerice, francuski roditelji i njihova djeca dodiruju jedni druge triput češće nego što se to čini u Americi. Istraživači izjavljuju da onda “nije čudno što su francuska djeca manje agresivna. Osim toga, to sigurno ima utjecaja i na njihov razvoj i emocionalno blagostanje” – kaže Jourard.

Dodir je naš najprisniji i najsnažniji oblik komunikacije. On je prvi osjećaj koji se razvija u ljudi, a može biti i zadnji koji nestaje.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI