Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
crtica iz prošlosti

Ispred stare veterinarske ambulante bilo je prvo gradsko sajmište

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nekadašnja privatna veterinarska ambulanta na koprivničkom Trgu mladosti djelovala je do 2010-ih godina, a sa sobom nosi zanimljivu povijesnu priču. U suradnji s Gradskim muzejom Koprivnica doznali smo neke, javnosti možda manje poznate detalje. Radi se o neobaroknoj zgradi, jednokatnici, izgrađenoj sredinom 19. stoljeća, a ispred nje nalazilo se nekadašnje sajmište, zapravo prvo gradsko, koje je tamo djelovalo do kraja 19. stoljeća, prije nego što se preselilo kod današnje Bašče, uz Oružanu i Ulicu braće Radić te Brežanec.

– Moguće je da je u zgradi zbog velikog prometa stokom u vrijeme Austro-ugarske bila i veterinarska stanica, jer gdje je stoka, tu su i veterinari, no takva informacija nije zabilježena u povijesti grada – rekao nam je Dražen Ernečić, viši kustos Gradskog muzeja i povjesničar.

Od nekadašnje veterinarske ambulante ostala je tek oznaka

Valja uzeti u obzir da su se u to vrijeme o stoci, životinjama i komunalnim poslovima grada sve do kraja 19. stoljeća brinuli živoderi, što je preteča moderne veterinarske službe. Iako postoje naznake da je u navedenoj zgradi veterinarska služba djelovala i u prvoj polovici 20. stoljeća, poznato je da je dr. Leander Brozović, poznati i zaslužni hrvatski i koprivnički kotarski veterinar, imao svoju kancelariju na današnjem Trgu bana Jelačića, dok je prva veterinarska zgrada u Koprivnici izgrađena 1948. godine u današnjoj ulici Mihovila Pavleka Miškine te je predstavljala jezgru moderne veterinarske djelatnosti u našem gradu.

No, sigurno je da je u zgradi na Trgu mladosti svoju privatnu ambulantu do ranih 2010-ih vodio veterinar Neven Tanacković. Od tada zgrada nema javnu namjenu, a za uspomenu ostala je tek izblijedjela oznaka nekadašnje djelatnosti.

FOTO: Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI