Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Istraživanja dokazala: Buka utječe na visok tlak

Znanstvenici su dokazali da izloženost buci nema utjecaj samo na sluh, nego i na visok krvni tlak. Tom su problemu izloženiji muškarci nego žene, pokazala je studija, jer su vjerojatno i izloženiji buci.

Proučavali su podatke 21.403 radnika u Kini koji su bili izloženi profesionalnoj buci i koji su bili prosječne dobi od 40 godina. Kao što se i očekivalo, učestalost gubitka sluha povećala se zajedno s brojem godina koje su sudionici proveli radeći izloženi buci. Sveukupno, istraživači su otkrili da su radnici s blagim i visokim bilateralnim gubitkom sluha visoke frekvencije imali povećan rizik od hipertenzije od 34 posto te su zaključili da “ova studija sugerira da je profesionalna izloženost buci pozitivno povezana s razinom krvnog tlaka i rizikom hipertenzije, piše miss zdrava.

Također, autori su naveli da njihova analiza nije mogla uzeti u obzir neke varijable koje također utječu na rizik od hipertenzije, a to su pušenje i unos alkohola. Svejedno, morat će se provesti dodatna istraživanja kako bi se determinirali uzroci i posljedice.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati