Istraživanja dokazala: Buka utječe na visok tlak

Znanstvenici su dokazali da izloženost buci nema utjecaj samo na sluh, nego i na visok krvni tlak. Tom su problemu izloženiji muškarci nego žene, pokazala je studija, jer su vjerojatno i izloženiji buci.

Proučavali su podatke 21.403 radnika u Kini koji su bili izloženi profesionalnoj buci i koji su bili prosječne dobi od 40 godina. Kao što se i očekivalo, učestalost gubitka sluha povećala se zajedno s brojem godina koje su sudionici proveli radeći izloženi buci. Sveukupno, istraživači su otkrili da su radnici s blagim i visokim bilateralnim gubitkom sluha visoke frekvencije imali povećan rizik od hipertenzije od 34 posto te su zaključili da “ova studija sugerira da je profesionalna izloženost buci pozitivno povezana s razinom krvnog tlaka i rizikom hipertenzije, piše miss zdrava.

Također, autori su naveli da njihova analiza nije mogla uzeti u obzir neke varijable koje također utječu na rizik od hipertenzije, a to su pušenje i unos alkohola. Svejedno, morat će se provesti dodatna istraživanja kako bi se determinirali uzroci i posljedice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI