Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Istraživanja otkrila -Na polju nedaleko od Đelekovca nalazilo se antičko naselje

Prošli su tjedan djelatnici Muzeja grada Koprivnice započeli s arheološkim istraživanjima na području Đelekovca, točnije na polju Batjan, na lokalitetu sadašnjeg poljoprivrednog zemljišta, a u čijoj se neposrednoj blizini nalazio nekadašnji tok rijeke Drave. Radi se o zemljištu na putu prema jezeru Jegeniš, samo nekoliko stotina metara od prvih kuća u današnjoj Dravskoj ulici. Nalazi su i na ovom lokalitetu zanimljivi, pa i zadovoljavajući, rekao je za Podravski arheolog Muzeja grada Koprivnice Ivan Valent, ujedno voditelj na navedenim istraživanjima.

– Glavnina je lokaliteta iz antičkog razdoblja, iako dobar dio spada i u srednjovjekovni period. Imamo nalaze za koje pretpostavljamo da su iz razdoblja kasnog Rimskog carstva, odnosno koje prema materijalima datiraju negdje oko petog ili šestog stoljeća – pretpostavlja Valent, napomenuvši kako će se točno razdoblje znati nakon kasnije analize.

– Na ovom se području sigurno nalazilo naselje. Nismo sigurni koliko je bilo veliko, no definirane su najmanje tri cjeline. Jedna je jako velika i ne znamo o čemu se radi, no za jednu vjerujemo da se radi o stambenom objektu. Materijali na koje smo naišli po cijelom lokalitetu zasigurno su iz istog razdoblja – napominje Valent, nadodavši kako im pojedine cjeline izlaze iz okvira sonde.

– Za ovo iskopavanje nije otvoreno ni 200 kvadrata sonde. Radi se o ciljanim istraživanjima kojim želimo tek utvrditi potencijal ovog nedovoljno istraženog lokaliteta – zaključuje Valent.

Istraživanje provodi Muzej grada Koprivnice u suradnji s Općinom Đelekovec, koja je u većoj mjeri i osigurala sredstva. (kp)

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI