Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Istraživanje svemira od sada iz srca Prigorja s moćnim Ritchey-Chretien teleskopom!

U Križevcima je nedavno osnovan Kozmološki centar, prvi takav u Hrvatskoj. Kako smo već pisali u nekoliko navrata, projekt je to vezan uz plan usustavljanja Križevaca kao središta znanosti i njezine popularizacije i edukativnih aktivnosti, čemu svjedoči i sada već gotovo dovršeno zdanje buduće zvjezdarnice, čija je izgradnja pri kraju i u sklopu koje će navedeni centar i djelovati.

Ideja centra nastala je još prije pet godina kada su se Andrej Dundović i Petar Pavlović, tada dva mlada znanstvenika pred završetkom svojih doktorata, odlučila usmjeriti na vraćanje znanosti u zajednicu i pokretanja jedne sasvim nove inicijative. Ubrzo su za svoju viziju dobili potporu, kako gradskih, tako i lokalnih udruga, udruge P.O.I.N.T. i Astronomskog društva Perzeidi. Apliciranje ove ideje na natječaje za financiranje omogućilo je da krenu u realizaciju ovog velikog projekta još prije dvije godine, potvrdili su nam iz samog centra.

– Želimo približiti znanost zajednici, odnosno uključiti i potaknuti građane, bilo da su učenici, studenti, odrasli ili umirovljenici, na bavljenje tematikom Svemira. U Centru bi se tako stvorilo plodno tlo za rad znanstvenika, primarno kroz Institut za kozmologiju i filozofiju prirode, zatim kreativan prostor za entuzijaste, umjetnike i kulturnjake kroz uključene organizacije civilnog društva – rekao nam je Andrej Dundović, ujedno jedan od voditelja projekta.

Andrej Dundović

Sama zgrada Kozmološkog centra nalazi se iza gradske knjižnice te je u vlasništvu Grada.

Zgrada se sastoji od učionice, sobe za sastanke, dva ureda te same zvjezdarnice s petmetarskom kupolom, a poseban je i prohodan krov pogodan za događanja na otvorenom. Pozicija zvjezdarnice je na 10 metara visine od tla, čime joj je uvelike oslobođen pogled na nebo od okolnih zgrada i drveća te je i zrak stabilniji nego da se nalazi neposredno uz tlo. Središnje mjesto od astronomske opreme zauzima teleskop, vrste Ritchey-Chretien, kao što je i poznati Svemirski teleskop Hubble te mnogi drugi profesionalni teleskopi. Koliko je moćan, možda dovoljno govori činjenica kako će se njime u idealnim atmosferskim uvjetima moći vidjeti detalji pojedinih kratera na mjesecu.

U prostor same kupole u kojoj će se teleskopom promatrati nebo moći će stati manja grupa od desetak ljudi. Pritom je važno naglasiti kako Centar neće služiti samo za promatranje neba, već će u ponudi imati edukativne programe, a bit će otvoren za studente prirodnih znanosti i buduće znanstvenike koji će upravo ovdje moći napraviti svoje prve znanstveno-istraživačke korake.  Također, ovo će biti mjesto za stručne konferencije i suradnju s drugim znanstvenim institucijama. Dodajmo da je vrijednost projekta SPARK koji provodi udruga P.O.I.N.T. gotovo tri milijuna kuna, dok je za dio radova na obnovi zgrade Grad izdvojio 2,5 milijuna kuna. Što se tiče same zvjezdarnice, kako smo doznali, njezino će otvorenje biti održano kroz mjesec dana.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI