Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
investicija na farmi za tov junadi i borba s birokracijom

Ivan Martinjak: Želimo samo investirati, ali čekamo općinu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Jedna od najvećih farmi za tov junadi u podravskom kraju, ona u Svetom Petru nedaleko od Ludbrega, uskoro će povećati svoje kapacitete. No, ako se stvore uvjeti, investitor najavljuje i višestruko povećanje kapaciteta. Naime, Mesnice Martinjak, tvrtka koja je prije nekoliko godina preuzela i s  junadi napunila farmu koja je zjapila prazna, gradi novu halu te će se kapacitet tova junadi povećati s 1200 na 2000 junadi. Hvalevrijedna vijest u doba kad je mesna industrija u Hrvatskoj na najnižim granama.

– Odlučili smo se za investiciju, proširenje kapaciteta s izgradnjom još jedne štale. U svakom slučaju imamo kapaciteta za širiti se. Zatvorili smo jedan krug sa svojim kupcima, meso prodajemo i nekim trgovačkim lancima tako da plasman nije upitan – naveo nam je Ivan Martinjak, vlasnik tvrtke sa sjedištem u gradu Sveti Ivan Zelina, koja trenutačno zapošljava 55 radnika te uz farme ima i svoje mesnice.

– Zapravo nemamo dovoljno svojih kapaciteta koliko je tržište, tako da  surađujemo s brojim kooperantima te od njih otkupljujemo junad. Planiramo se širiti i to tu u Svetom Petru, a kad bismo imali dovoljno obradive zemlje u zakupu, možemo i triput povećati proizvodnju te zaposliti još 15 ljudi – napomenuo je Ivan Martinjak, koji nam je ukazao i na problem koji ih koči u investiciji.

Radi se o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, kojega oko farme ima dvjestotinjak hektara. U zakupu su trenutačno tamo domaći ratari, a vlasnik uspješne mesne industrije smatra da se nadebelo kasni s raspisivanjem natječaja za zakup državnog zemljišta, za što lokalne jedinice imaju i zakonsku obvezu.

– Već nekoliko godina slušam da će se raspisati natječaj. Na tom natječaju mi stočari, kako je određeno zakonom, imat ćemo prednost u bodovanju, tako je odradilo Ministarstvo poljoprivrede. Sad je to zemljište u zakupu ratara, većinom domaćih ljudi. No, budimo iskreni, oni ne pridonose kao i mi stočari. Ratarstvo je čista trgovina, a mi koji se bavimo tovom junadi pridonosimo dodatnom vrijednošću. Možda je to razlog što se ne raspisuje natječaj, jer su sad u zakupu domaći ljudi. Ne znam, ali kažem, ako na ovom natječaju dobijemo nešto zemljišta u zakup, a trebali bismo, spremni smo investirati – najavio je Ivan Martinjak.

Od općinskog načelnika Općine Mali Bukovec Darka Markovića saznali smo da je procedura raspisivanja natječaja u tijeku. – Nikako se ne radi ni o kakvom kočenju ili pogodovanju. Državno zemljište u općini Mali Bukovec je, a posebice oko farme, komasirano u naravi, ali katastarski nije, radi se o tisućama čestica. Općina je prije raspisivanja natječaja za zakup državnog zemljišta dužna izraditi plan gospodarenja. Izrada tog plana  bila je kompliciran i izazovan zadatak, mi smo to uspjeli realizirati i plan je  poslan na odobrenje u Ministarstvo. Tamo je pak u vrlo kratko vrijeme došlo stotine takvih planova, a moram reći da Ministarstvo pomno ocjenjuje te planove da se izbjegnu bilo kakve nepravilnosti. Kad Ministarstvo odobri plan, odmah ćemo raspisati natječaj. Sad su kriteriji ocjenjivanja ponuda propisani Zakonom, a mi ćemo se naravno držati tih pravila „do slova“- naveo je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati