Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NOVA MANIFESTACIJA U KOPRIVNIČKOM IVANCU

FOTO Ivančani predstavljaju svoje blago, okušajte se u vezenju ivanečkog veza

U Koprivničkom Ivancu ovog se vikenda održavaju prvi Dani Ivanečkog veza gdje se predstavlja najveće kulturno dobro sjeverozapadne Hrvatske s kojim se Ivančani najviše ponose – ivanečki vez. Danas i sutra organizatori, Općina Koprivnički Ivanec i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec nastojat će predstaviti bogatstvo svog veza na narodnoj nošnji, ali i njegovu primjenu na suvremenim predmetima.

Kao što je najavila predsjednica Društva Gordana Horvat svi koji će u naredna dva dana doći u Koprivnički Ivanec imat će priliku vidjeti blago koje godinama sakupljamo i čuvamo. Ovdje je izloženo najveće kulturno dobro sjeverozapadne Hrvatske – rekla je Horvat. Osim izložbe bit će održana tribina o izazovima zaštite ivanečkog veza te niz promotivnih radionica ivanečkog veza.

– Mi smo ti nositelji baštine i na nama je da mladima usadimo ljubav prema ivanečkom vezu. Oni će se danas i prvi puta okušati u vezenju – pojasnila je vezilja Ruža Janković.

Podsjetimo, umijeće izrade ivanečkog veza Ministarstvo kulture uvrstilo je 2011. godine u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobra Republike Hrvatske. Svečanom otvorenju prvih Dana ivanečkog veza prisustvovali su i saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i  zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U popodnevnim satima bit će održana tribina i radionica baranjskog šokačkog veza, a sutra možete razgledati dječju izložbu ivanečkog veza od 11 sati.

FOTO Nela Carek

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati