Kisela djetelina ili cecelj, biljka je koji nitko ne doživljava smatrajući da je običan korov, ali ona se danas servira u vrhunskim restoranima kao dio raznih jela i jako je zdrava, piše agroklub.
Bogata je vitaminom C i djeluje kao diuretik što može biti korisno kod problema s mokraćnim sustavom. Kiselkast okus koji ima može potaknuti apetit i poboljšati probavu. Pored toga, sadrži flavonoide i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u organizmu.
Listovi su okusom kiseli zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Zato kiselu djetelinu treba jesti u malim količinama, budući da je oksalna kiselina antinutrijent i može spriječiti apsorpciju kalcija u organizam. Osim toga, svakodnevno konzumiranje većih količina moglo bi dovesti do problema s bubrežnim kamencima ili probavnim tegobama. Preporuka je da odrasla osoba ne prelazi količine od 5 do 10 grama cecelja u svježem stanju, piše agroklub.
FOTO ilustracija