Izgubio spor s osiguravajućom tvrtkom jer je traktor vozio njegov brat

Poljoprivrednik s đurđevačkog područja, prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda, izgubio je spor u kojem je tražio da mu osiguravajuća tvrtka Allianz isplati 85.700 kuna za štetu koja je nastala na njegovu traktoru Deutz Fahr. Osim toga, prema nepravomoćnoj presudi mora osiguravatelju platiti 3125 kuna sudskih troškova. 

Prije pet godina njegov je brat traktorom, koji je u tom razdoblju bio u vlasništvu leasing tvrtke čijim je zajmom kupljen, u Dravskoj ulici u Podravskim Sesvetama prilikom mimoilaženja s kamionom bio prisiljen prijeći preko zatravljene bankine gdje se nalazio šaht kanalizacijske mreže.

Prelaskom preko šahta, prema njegovim tvrdnjama, došlo je do oštećenja na traktoru i to na rotacijskom svjetlu, priključnim polugama, zupčaniku osovine i kućištu mjenjača. Odmah je prijavio štetu osiguravatelju čiji su djelatnici u svom zapisniku priznali samo štetu na rotacijskom svjetlu.

On je uložio prigovor na takav izvid štete te dostavio račun od popravka koji je iznosio 86.250 kuna, no osiguravatelj je ostao kod svog stava te mu isplatio samo 550 kuna štete za rotacijsko svjetlo. Zbog toga je poljoprivrednik odlučio sudskim putem doći do naplate kompletnog računa popravka.

U sudskom procesu utvrđeno je da je popravak, kao uplatitelj iznosa, platio poljoprivrednikov brat te da je u tom razdoblju nositelj police osiguranja bila leasing tvrtka s kojom je brat koji je vozio traktor sklopio ugovor za kupnju spornog traktora na leasing.

U međuvremenu je brat prenio svu svoju imovinu i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, uključujući i traktor, na poljoprivrednika, dakle svojega brata koji je podnio tužbu. Na tu činjenicu se „izvlačila“ i osiguravajuća kuća, a sud je na kraju zaključio da poljoprivrednik koji je podnio tužbu nije legitiman zahtijevati isplatu štete po polici osiguranja, niti je ovlašten od osiguravatelja tražiti isplatu 85.700 kuna.

Sud zbog toga nije izvodio predložene dokaze koji se odnose na utvrđivanje nastale štete i odbio je tužbeni zahtjev poljoprivrednika da mu osiguravatelj isplati 85.700 kuna.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI