Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
s prosječnim plaćama razlika nekoliko eura, za one najbolje plaćene značajno veći prihodi

Izračunali smo kakva će biti razlika u plaći između Molvi, Koprivnice i Zagreba!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prvim danom nove godine na snagu je stupila i nova porezna reforma u režiji Vlade RH. Posve su ukinuti nepopularni porezi na poreze poznati i kao prirezi koje su jedinice lokalne samouprave samovoljno određivale. Sada je jedinicama lokalne samouprave dana sloboda da same odrede koliko će iznositi niža i viša stopa poreza na dohodak, naravno u danim granicama, a ovisno o visini stope poreza, ovisi koliko će se povećati plaće.

Različite stope

I dok je velika većina jedinica lokalne samouprave donijela odluku kako će stope poreza iznositi 20 i 30 posto, u Ludbregu i Velikom Bukovcu one iznose 21,6 i 31,6 posto. Najvišu stopu poreza na dohodak u Podravini ima Općina Martijanec u Varaždinskoj županiji i ona iznosi 22 i 32 posto, a od svih jedinica lokalne samouprave najniže moguće stope poreza na dohodak odlučila je uvesti samo Općina Molve. Molve su tek jedna od nekoliko općina u cijeloj Hrvatskoj, uz Bašku, Kapelu, Punat, Stare Jankovce i Vrsi, koje su uvele stope od 15 posto za nižu i 25 posto za višu. Na taj si je način Općina Molve izbila dio prihoda, ali će zato svi oni koji imaju prebivalište ondje imati nešto veće plaće. Snježana Androtić iz obrta za računovodstvo i usluge PROactive izračunala je kakve bi trebale biti razlike u plaćama između Molvi, Koprivnice i ostalih županijskih gradova i općina gdje je stopa 20 i 30 posto te Zagreba, u kojemu je stopa poreza na dohodak najveća u Hrvatskoj.

Prema izračunu, osoba s jednim djetetom koja prima plaću 1200 eura bruto, u Molvama bi zaradila 948,38 neto dok bi u Koprivnici primila 942, a u Zagrebu 937,41 euro. Osoba s bruto plaćom od 1630 eura koja ima prebivalište u Molvama prošla bi još bolje. Njegova ili njena plaća iznosila bi 1.234,40 eura neto. U Koprivnici bi isti primio dvadesetak eura manje ili 1.211,20 eura neto, a u Zagrebu točno 40 eura manje, dakle 1.1940,50 eura neto. Najviše bi pak profitirali oni s najvećim plaćama. Oni rijetki sretnici koji imaju plaću 3.500 eura bruto u Molvama bi u netu primali 2.506,00 eura, točno stotinu više nego u Koprivnici, gdje bi plaća iznosila 2.408,00 eura ili 170 više od Zagrepčana koji bi primio 2.337,44 eura.

Najprofitabilnije menadžerima

Kolega Robert Mihaljević je na portalu Danica.hr već izračunao kako bi se onima s najvišim plaćama itekako isplatilo preseliti u Molve.

– Podravkinim i Belupovim menadžerima iz Zagreba, posebno članovima uprave Martini Dalić, Davoru Doki, Ivanu Ostojiću, Hrvoju Čeoviću i Marku Đereku zato bi se itekako isplatilo preseliti u Molve i tamo plaćati porez na dohodak jer bi uštede u njihovu slučaju bile goleme. Članovi uprave, naime, godišnje u prosjeku primaju između 200 i 300 tisuća eura bruto, i to bez opcijskih dionica na koje se također obračunava porez na dohodak. Zato bi Podravkini i Belupovi upravitelji uštedjeli desetke tisuća eura godišnje kad bi se iz Zagreba preselili u Molve. Pritom bi, nema nikakve sumnje, ušparali značajan novac i Podravki jer sad gotovo svakodnevno putuju na posao iz Zagreba u Koprivnicu trošeći resurse, ali i službene vozače. Ovako bi putovali iz susjednih Molva – istaknuo je Mihaljević u svom tekstu.

O selidbi u Molve zaista bi ozbiljno mogli početi razmišljati menadžeri s milijunskim primanjima jer prebivalište u ovoj podravskoj općini moglo bi im donijeti koju stotinu tisuća eura više na računu, nego život u Koprivnici. Tako bi, prema izračunu PROactive-a, menadžer bez uzdržavanih članova obitelji koji godišnje prima tri milijuna eura bruto, u Molvama imao neto primitak 2.239,872,00 eura. Istovremeno bi u Koprivnici za istu bruto plaću imao neto primitak od 2.091.331,20 eura, a u Zagrebu ni dva milijunčića, već „samo“ 1.931.814,34 eura.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Graničar se ponovno posral na svoju decu?

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati