Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Ne prestaju prijepori oko novog prometnog rješenja u središtu grada

Javni bicikli ne donose zaradu, uskoro kilometri novih biciklističkih staza

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Grad Križevci priprema projekt kojim će se kroz centar grada izgraditi 3,65 kilometara biciklističke infrastrukture i biciklističkih staza. Priprema tog projekta, doduše, traje već gotovo godinu dana otkako je najavljen u lipnju prošle godine, a izgradnja biciklističkih staza te sustav javnih iznajmljivanja bicikala bili su tema i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Tako je vijećnika Branka Hrga zanimalo gdje će se točno nalaziti staza u Ulici Franje Markovića, kao i koliko je Poduzetnički centar u godinu dana, koliko postoji sustav javnog iznajmljivanja, uprihodio od te namjene.

Zelena ulica

– Riječ je o jednoj od ljepših i zelenijih gradskih ulica i zanima me gdje će se točno biciklistička staza nalaziti u Ulici Franje Markovića? Uz glavnu cestu, bliže nogostupu ili na nekom drugom mjestu? Kad je riječ o javnim biciklima, u godinu dana oni nas koštaju blizu 40 tisuća eura, a zanima me koliko je Poduzetnički centar uprihodio od njih? – pitao je Hrg na kojeg se nadovezao i vijećnik Denis Maksić pitanjem o biciklističkoj stazi kroz centar i kroz park u Gornjem gradu. Gradonačelnik Mario Rajn tada je istaknuo da se od javnih bicikala i nije očekivalo puno, već da je taj sustav ionako naslonjen na sustav parkinga.

– Za urbanu mobilnost određene stvari treba subvencionirati od strane grada, a u ovom slučaju ne subvencioniramo, već kroz prihod parkinga rješavamo i bicikle. Vjerovali ili ne, građani zaista koriste sustav javnih bicikala – kazao je na sjednici Rajn na kojeg se nadovezao njegov zamjenik Danijel Šaško, dodavši da javni bicikli građane praktički ne koštaju ništa, jer se pokrivaju od naplate parkiranja.

– Nismo ni očekivali neku zaradu, a mislim da je u prvih godinu dana iznajmljivanjem javnih bicikala skupljeno nekih 1600 eura s tim da još uvijek imamo razne akcije da potaknemo ljude da se voze biciklima – rekao je Šaško, a nakon realizacije projekta proširenja biciklističkih staza i izgradnje infrastrukture u centru grada, javni bicikli vjerojatno će se koristiti još i više.

Skoro 400 tisuća

– Vrijednost projekta izgradnje biciklističke infrastrukture u centru grada iznosi 397.864,57 eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 80 posto, odnosno 318.291,66 eura. Ovim sredstvima izgradit će se biciklistička infrastruktura od željezničkog kolodvora do novog rotora na križanju Ulice Marcela Kiepacha, Ulice Ivana Gundulića i Ulice kralja Tomislava. Potom i

biciklističke trake kroz Strossmayerov i Nemčićev trg pa kroz Ulicu Ivana Zakmardija Dijankovečkog te naposljetku biciklistička staza u Ulici Franje Markovića – ističu iz Grada Križevaca i napominju da će se upravo zbog pogrešnih tumačenja kroz mjesec dana održati javna prezentacija ovog projekta na kojoj će svi zainteresirani dobiti potrebne informacije.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati