Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NAJSKUPLJI USKRS DO SADA

Je li moguće!? Kažu da će jedno jaje koštati…

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U iščekivanju smo najveće kršćanske svetkovine – Uskrsa. Glavna namirnica za taj blagdan zasigurno su jaja. Kako nam običaji nalažu, s najmlađima bojimo jaja, ali i spravljamo razne specijalitete. No, sudeći prema trenutnim cijenama, nekima će to ove godine biti malo teže i prema cijeni jaja, čeka nas najskuplji Uskrs do sada. Kutija od deset jaja, ovisno o veličini (XL, L, M, S) u našim trgovačkim centrima sada se prodaje po cijeni od 2,52 pa do 2,89 eura. U siječnju ove godine, Hrvatska je imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije.

U odnosu na 2021. godinu, porasle su i cijene peradi za 16,6 posto te konzumnih jaja za nevjerojatnih 46,9 posto, kažu podaci Državnog zavoda za statistiku. Kako piše Slobodna Dalmacija, tamošnji proizvođači jaja najavljuju kako bi u budućnosti moglo doći do dodatnog poskupljenja. Tako bi cijena jaja u veleprodaji mogla koštati 0,40 eura po komadu, što znači da bi u trgovačkim centrima cijena jaja došla i do 0,69 eura kada dodamo PDV, troškove transporta i trgovačku maržu. Kontaktirali smo proizvođače jaja „Samita komerc“ iz koprivničkog prigradskog naselja Reka, gdje su nam rekli kako je moguće da će u budućnosti doći do porasta cijena.

– Zasad nemam konkretne informacije, ali istina je da je zbog poskupljenja cijene stočne hrane dosta proizvođača smanjilo broj nesilica, a neki čak odustaju od proizvodnje. Zbog ptičje gripe u Europi usmrćen je značajan broj nesilica, a izmjena sustava držanja nesilica iz kaveznog u podni ima rezultat smanjeni broj nesilica po objektu, što znači i manji broj jaja na tržištu. Tako je lako moguće da će cijene u budućnosti rasti – govori direktor farme Saša Milanović.

Treba napomenuti kako već sada neka jaja stoje 0,66 eura. Naravno, riječ je o organski uzgojenim jajima. Isto tako, cijene jaja na tržnici dosežu i do 2,5 eura, a donedavno je cijena deset jaja bila tri eura. Za sada cijene jaja ne idu gore te se u nekim trgovačkim centrima mogu naći i na akciji, a kako će biti pred sam Uskrs, vidjet ćemo uskoro.

Željka Čorba prodaje jaja na tržnici

KOKOŠI SU POČELE NESTI JAJA PA JE PALA CIJENA

Željka Čorba iz Molva Greda redovito na đurđevačkoj tržnici prodaje jaja. Početkom godine, kaže ona, cijena je bila tri eura za deset jaja, a od prošlog tjedna morala je smanjiti cijenu na 2,5 eura.

-Kokoši su svugdje počele nositi jaja pa je logično da je tako došlo i do pada cijene jer potražnja više nije toliko veća u odnosu na ponudu. Ne vjerujem da će do Uskrsa doći do novog rasta cijene, a ako će nesilice u svim kokošinjcima biti „vrijedne“, možda će i još pasti – kaže Željka Čorba.  Domaća jaja, dodaje ona, uvijek su tražena „roba“ pa nema problema s prodajom. – Imam prave nesilice pa uvijek kad dolazim na tržnicu u ponudi imam i jaja. Ipak, glavni mi je posao uzgoj krumpira, a prodajom jaja malo poboljšavam prihode svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva – kaže Željka Čorba

FOTO: Nikola Wolf/PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Gradit će elektranu

Doznajemo: Potvrđen izvor geotermalne vode, kreću istraživanja na drugom polju

Držanje životinje bez nadzora

Pas pobjegao iz dvorišta i ugrizao starijeg muškarca

Za nove klupe i kućice, sadnju stabala i voćaka...

Dobili 20 tisuća eura za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI