Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Je li pržiti na svinjskoj masti zdravo?

Kvaliteta svinjske masti ovisi o podrijetlu i načinu obrade, a ako se pravilno otopi može biti bez okusa i mirica. Svinjska mast ima visoki sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži trans masnoće za koje se smatra da su loše za naše zdravlje.

Mišljenja su dosta podijeljena kad je pitanje je li svinjska mast dobra za jesti ili ne. Neki govore da nije dobra i da ju treba izbjegavati dok neki pak kažu da je bolja opcija od ostalih masnoća koje se u kuhinji koriste. Pravi odgovor je negdje na sredini obzirom da svinjska mast sadrži 40% zasićenih masti dok ih maslac ima 54% i oba su bogata u odnosu na biljna ulja koja obično imaju ispod 10% zasićenih masti. Umjereno korisititi svinjsku mast je dobro, ali ne u potpunosti zamijeniti ulja s mašću.

Što bi trebali pripremati na svinjskoj masti ?

Zbog svoje visoke točke dimljenja idealna je za prženje odrazaka na tavi i mnogi je pekari preporučuju za pripremanje mrvičastih tijesta i hrskavih keksa.

Kod prženja svinjska mast hrani može dati dodatni okus i pomoći u postizanju hrskavosti, a prvo ju je potrebno otopiti u tavi ili loncu.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI