Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedinstvena suradnja: Odložene božićne jelke služe za mrijest riba

Suradnja Komunalca i Zajednice športsko-ribolovnih klubova naše županije nastavlja se i ove godine. I ove se godine, naime, odložena božićna drvca upotrebljavaju za mrijest riba, i to na način da se postave u jezero, u ovom slučaju Šodericu, na određenu dubinu, što ribe zatim koriste kao mjesto gdje se u miru mogu mrijestiti. Dok je dio drvaca, koje su građani nakon božićnih blagdana imali priliku postaviti na zelene otoke, odvezen na kompostanu Herešin gdje je usitnjen i od čega se radi kompost, dio su djelatnici odvezli na Šodericu, gdje su ih preuzeli vrijedni članovi ribolovne zajednice. Borovi se postavljaju na nekoliko lokacija kod samog jezera, a više o tome nam je rekao predsjednik Zajednice Ivica Sabolić.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ribe polažu ikre na iglice, a borovi su se pokazali vrlo pogodnima za mriještenje, a uz to ne štete okolišu. Borovi se moraju postaviti na određenu dobinu, ne smiju biti preduboko, najčešće je to na dubini od metar do metar i dvadeset – pojašnjava Sabolić, nadodavši kako ovakva suradnja između Športsko-ribolovne zajednice i komunalne tvrtke, jedinstvena u Hrvatskoj, traje već nekoliko godina.

Ivica Sabolić

– Postavili smo ih na Šodericu, ali i na jezero Jegeniš, i to na plići dio na kojem smo ih mogli postaviti. Nismo išli previše u dubinu zbog iskopa šljunka. To su uglavnom jelke koje su namijenjene za reciklažu, sve što ide u vodu je drvo. Iako za mrijest postoje i plastične podloge, ova je varijanta ipak bolja – ističe Sabolić.

– Ako se smuđu svidi, onda on dođe pa uređuje i čisti. Komunalac nam već treću ili četvrtu godinu na ovaj način izlazi u susret te nam dostavi oko pedeset borića, koje mi još dodatno proberemo, budući da nam obično trebaju oni malo gušćih grana – kazuje Sabolić.

Još je uvijek u tijeku i poribljavanje voda koje su pod nadležnošću Zajednice, a ono ide planiranim tijekom.

– Poribljavanje je prvenstveno šaranom, amurom, štukom, smuđem, deverikom, a ostalo nam je još pustiti oko tri tone i 200 kilograma amura. To ćemo u ovom tjednu. Od ostale količine poribljeno je oko osam tona, od čega čak sedam tona otpada na šarane – zaključuje Sabolić, napomenuvši kako se poribljavanje provodi na svim vodama kojima Zajednica gospodari.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI