Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedinstvena suradnja: Odložene božićne jelke služe za mrijest riba

Suradnja Komunalca i Zajednice športsko-ribolovnih klubova naše županije nastavlja se i ove godine. I ove se godine, naime, odložena božićna drvca upotrebljavaju za mrijest riba, i to na način da se postave u jezero, u ovom slučaju Šodericu, na određenu dubinu, što ribe zatim koriste kao mjesto gdje se u miru mogu mrijestiti. Dok je dio drvaca, koje su građani nakon božićnih blagdana imali priliku postaviti na zelene otoke, odvezen na kompostanu Herešin gdje je usitnjen i od čega se radi kompost, dio su djelatnici odvezli na Šodericu, gdje su ih preuzeli vrijedni članovi ribolovne zajednice. Borovi se postavljaju na nekoliko lokacija kod samog jezera, a više o tome nam je rekao predsjednik Zajednice Ivica Sabolić.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ribe polažu ikre na iglice, a borovi su se pokazali vrlo pogodnima za mriještenje, a uz to ne štete okolišu. Borovi se moraju postaviti na određenu dobinu, ne smiju biti preduboko, najčešće je to na dubini od metar do metar i dvadeset – pojašnjava Sabolić, nadodavši kako ovakva suradnja između Športsko-ribolovne zajednice i komunalne tvrtke, jedinstvena u Hrvatskoj, traje već nekoliko godina.

Ivica Sabolić

– Postavili smo ih na Šodericu, ali i na jezero Jegeniš, i to na plići dio na kojem smo ih mogli postaviti. Nismo išli previše u dubinu zbog iskopa šljunka. To su uglavnom jelke koje su namijenjene za reciklažu, sve što ide u vodu je drvo. Iako za mrijest postoje i plastične podloge, ova je varijanta ipak bolja – ističe Sabolić.

– Ako se smuđu svidi, onda on dođe pa uređuje i čisti. Komunalac nam već treću ili četvrtu godinu na ovaj način izlazi u susret te nam dostavi oko pedeset borića, koje mi još dodatno proberemo, budući da nam obično trebaju oni malo gušćih grana – kazuje Sabolić.

Još je uvijek u tijeku i poribljavanje voda koje su pod nadležnošću Zajednice, a ono ide planiranim tijekom.

– Poribljavanje je prvenstveno šaranom, amurom, štukom, smuđem, deverikom, a ostalo nam je još pustiti oko tri tone i 200 kilograma amura. To ćemo u ovom tjednu. Od ostale količine poribljeno je oko osam tona, od čega čak sedam tona otpada na šarane – zaključuje Sabolić, napomenuvši kako se poribljavanje provodi na svim vodama kojima Zajednica gospodari.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

polarni uvjeti na stadionu

FOTO Dinamo na japanski pogon uzeo sve u Koprivnici, Slaven opet nemoćan

posljednja domaća utakmica

FOTO Legendi Franji Kolaru uručena zahvalnica, evo tko je došao na dvoboj Slavena i Dinama

MLADI SLAVENAŠI U AKCIJI

FOTO Aščić s dva gola slomio Riječane, sjajna serija juniora stala u Dugopolju

Đurđevački Graničar na zimsku pauzu ide sa četvrtog mjesta

Težak poraz u Sisku za kraj polusezone

DOZNAJEMO: PET GODINA STARI HIBRID TREBALA BI ZAMIJENITI PRIRODNA, KVALITETNA TRAVA

Koprivnički travnjak najgori je u HNL-u! Aleksovski: Stvara se loša slika o klubu i gradu

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

Upišite pojam koji želite pretraživati