Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedinstvena suradnja: Odložene božićne jelke služe za mrijest riba

Suradnja Komunalca i Zajednice športsko-ribolovnih klubova naše županije nastavlja se i ove godine. I ove se godine, naime, odložena božićna drvca upotrebljavaju za mrijest riba, i to na način da se postave u jezero, u ovom slučaju Šodericu, na određenu dubinu, što ribe zatim koriste kao mjesto gdje se u miru mogu mrijestiti. Dok je dio drvaca, koje su građani nakon božićnih blagdana imali priliku postaviti na zelene otoke, odvezen na kompostanu Herešin gdje je usitnjen i od čega se radi kompost, dio su djelatnici odvezli na Šodericu, gdje su ih preuzeli vrijedni članovi ribolovne zajednice. Borovi se postavljaju na nekoliko lokacija kod samog jezera, a više o tome nam je rekao predsjednik Zajednice Ivica Sabolić.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ribe polažu ikre na iglice, a borovi su se pokazali vrlo pogodnima za mriještenje, a uz to ne štete okolišu. Borovi se moraju postaviti na određenu dobinu, ne smiju biti preduboko, najčešće je to na dubini od metar do metar i dvadeset – pojašnjava Sabolić, nadodavši kako ovakva suradnja između Športsko-ribolovne zajednice i komunalne tvrtke, jedinstvena u Hrvatskoj, traje već nekoliko godina.

Ivica Sabolić

– Postavili smo ih na Šodericu, ali i na jezero Jegeniš, i to na plići dio na kojem smo ih mogli postaviti. Nismo išli previše u dubinu zbog iskopa šljunka. To su uglavnom jelke koje su namijenjene za reciklažu, sve što ide u vodu je drvo. Iako za mrijest postoje i plastične podloge, ova je varijanta ipak bolja – ističe Sabolić.

– Ako se smuđu svidi, onda on dođe pa uređuje i čisti. Komunalac nam već treću ili četvrtu godinu na ovaj način izlazi u susret te nam dostavi oko pedeset borića, koje mi još dodatno proberemo, budući da nam obično trebaju oni malo gušćih grana – kazuje Sabolić.

Još je uvijek u tijeku i poribljavanje voda koje su pod nadležnošću Zajednice, a ono ide planiranim tijekom.

– Poribljavanje je prvenstveno šaranom, amurom, štukom, smuđem, deverikom, a ostalo nam je još pustiti oko tri tone i 200 kilograma amura. To ćemo u ovom tjednu. Od ostale količine poribljeno je oko osam tona, od čega čak sedam tona otpada na šarane – zaključuje Sabolić, napomenuvši kako se poribljavanje provodi na svim vodama kojima Zajednica gospodari.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SPORTSKI RIBOLOV

Đurđevčanke osvojile prvo mjesto i plasirale se na državno prvenstvo

odlazi benedik mioč

Najbolji igrač Slavena ove sezone već pronašao novi klub, seli u inozemstvo

igrali na državnoj završnici

Kadeti Koprivnice sedmi u Hrvatskoj, u borbi za polufinale ispali od aktualnih prvaka

KOŠARKA

FOTO Virovci potonuli u drugom poluvremenu, i dalje su bez pobjede

županijski nogomet

FOTO/VIDEO Torčanci pokorili Herešin i vratili se na tron, oslabljeni Drnjančani pali u močilskoj Areni

mali je vruć

FOTO Jagušić neumoljivo trpa, nakon gola Dinamu dva zabio i danas za pobjedu juniora


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati