Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NOVI UVJETI ZA STJECANJE NAKNADE ZA STARIJE

Jedna velika promjena za umirovljenike od iduće godine

Od početka iduće godine stupaju na snagu novi uvjeti za stjecanje prava na naknadu za starije. Uvode se blaži kriteriji i očekuje veliko povećanje broja njezinih korisnika, piše tportal.

Nacionalna naknada za starije osobe namijenjena je onima starijim od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i ne ostvaruju prihod na drugi način. U 2022. godini naknadu za starije primalo je 7411 ljudi, što je tek nešto više od trećine u odnosu na procijenjeni broj od 21.550 korisnika. Ministarstvo je ocijenilo da je na toliku razliku utjecalo povećanje iznosa zajamčene minimalne naknade, s obzirom na to da dolazi do preklapanja u obuhvatu potencijalnih korisnika.

Izmjenama zakona uvode se povoljniji uvjeti za stjecanje prava i povećava naknada. Tako se od početka 2024. prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanjuje na deset godina. Pored toga, povećava se iznos naknade sa sadašnjih 120 na 150 eura. Povećanjem prihodovnog cenzusa znatno se širi obuhvat potencijalnih kandidata za naknadu, navodi tportal.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati