Rukola je jedna od onih biljaka koja se pokazuje zahvalnom za uzgoj gotovo tijekom cijele godine, a posebno krajem ljeta i početkom jeseni. Ako se posije krajem kolovoza, iskorištava se toplina tla i dovoljno vlage, što omogućuje brzo klijanje i snažan rast. Već nakon tri do četiri tjedna rukola je spremna za prvo branje, a mladi listovi mogu se koristiti svježi u salatama ili kao dodatak jelima. Zahvaljujući toj brzini, vrtlari je često biraju kao povrće koje popunjava praznine u gredicama između sezonskih kultura.
Osim što je jednostavna za uzgoj i brzo daje plodove rada, rukola ima i niz zdravstvenih prednosti. Bogata je vitaminima A, C i K, sadrži željezo i kalcij, a zahvaljujući gorkastom okusu potiče probavu i rad jetre. Redovita konzumacija rukole povezuje se s jačanjem imuniteta, boljim zdravljem kostiju i zaštitom organizma od oksidativnog stresa. Posebno je cijenjena jer unosi svježinu i laganu pikantnost u prehranu, a istovremeno ne opterećuje organizam.
FOTO ilustracija