Još jedna potvrda: Pčele i u Podravini ugibale zbog špricanja uljane repice

Nakon nedavnog pomora pčela na nekim područjima naše zemlje, poljoprivredna je inspekcija i u Varaždinskoj županiji odnosno Gradu Ludbregu i okolnim mjestima kod nekoliko proizvođača uljane repice obavila inspekcijske nadzore pravilne primjene sredstava za zaštitu bilja. Izuzeti su uzorci s pet parcela te poslani u laboratorij na analizu, a sada su poznati i rezultati.

– U jednom slučaju utvrđeno je kako je poljoprivredni proizvođač koristio trivrstefungicida na uljanoj repici od kojih jedan nije odobren za korištenje na toj kulturi, a korišteni fungicidi također nisu bili navedeni u evidenciji koju je proizvođač dužan voditi – poručili su iz Državnog inspektorata.

Također navode kako je Veterinarska inspekcija izuzela i uzorke uginulih pčela s jednog pčelinjaka na kojem je uginulo najviše životinja te ih dostavila u laboratorij i Zavod za patologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje je utvrđeno kako pčele nisu uginule zbog nikakve bolesti. Dakle, sada su i službeno opravdane sumnje jednog tamošnjeg pčelara kako je smrt njegovih pčela uzrokovana upotrebom pogrešnog kemijskog sredstva pri tretiranju uljane repice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI