Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
trebao bi na operaciju, no baš mu se i ne ide

Josip (76): Za probleme s kukom mogu zahvaliti drugu Titu i JNA

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Josip Đurić (76) iz Gornje Šume kraj Molvi prošlog se četvrtka zaputio staklaru u Đurđevac, a dok je čekao vrijeme je odlučio skratiti muvanjem po sajmu. Iako se otežano kreće i ima velikih problema s kukovima, ovaj 76-godišnjak vedroga je duha, a svoje zdravstvene probleme veže uz surove uvjete u Jugoslavenskoj narodnoj armiji otprije više od pola stoljeća.

– Trebao bih mijenjati kuk, ali baš mi se i neće. Najradije bih poslao nekoga umjesto mene na operacijski stol, no takvih baš i nema. Netko da legne umjesto mene, a ja da imam novi kuk. Probleme vučem još od davnih dana, a na njima mogu zahvaliti JNA i Titu –kazao je Đurić koji se prisjetio tih teških trenutaka prije više od pola stoljeća, kada mu je nepovratno stradalo zdravlje.

– Služio sam JNA u Beogradu i usred zime odlučili su nas deset dana poslati na vježbe u planine. Poslani smo na Homoljske planine uz samu granicu s Rumunjskom i tamo smo deset dana spavali na snijegu. Jednostavno je nemoguće opisati kako je to izgledalo i dan-danas mi nije jasno zašto su nas mlade vojnike poslali tamo. Svi smo se razboljeli – prisjetio se Đurić koji je, da situacija bude strašnija, na tu torturu poslan iako je u to vrijeme imao temperaturu i bolovao je od gripe.

– Nikoga nije zanimalo što sam bolestan. Kad smo se vratili s vježbi, dvadeset dana nisam mogao stati na noge koliko su bile smrznute i natekle. Iako je to bilo prije više od pola stoljeća, još uvijek promrznem kada se sjetim tih trenutaka. Bile su to nezamislive muke od kojih su ostale posljedice za cijeli život, a što sam stariji osjećam ih sve više. Naravno da je tu i godina proizvodnje, ali da nisam morao spavati u snijegu u prokletoj JNA, siguran sam da bih bio puno zdraviji – zaključio je umirovljenik iz Gornje Šume koji se čitav život bavio poljoprivredom, a danas se teško kreće i nigdje ne može bez štake.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati