Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MATIJA ŠEST GODINA ČEKAO PRESUDU

Jurio BMW-om 129 na sat kroz naselje, vozačica neoprezno skretala…

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Otprilike 2100 eura odštete i čak 1900 eura sudskih troškova mora platiti osiguravajuća kuća oštećenom Matiji zbog posljedica prometne nesreće koja se dogodila sredinom kolovoza 2018. Naime, u toj nesreći u Sv. I. Žabnu oštećena je njegova vrijedna betonska ograda.

Matija je podnio tužbu gotovo tri godine nakon nesreće koja se dogodila u mjestu Hrsovo u Sv. I. Žabnu. Inače, u nesreći su sudjelovali vozač BMW-a i vozačica opel astre. BMW je pretjecao i kretao se brzinom od čak 129 na sat, a u trenutku sudara vozačica opela pokušala je skrenuti i vozila 18 na sat. No, BMW je krenuo pretjecati prije negoli je ona skretala lijevo. S druge strane, vozač bi nesreću izbjegao da je poštivao znakove, pogotovo punu liniju. Isto tako, izbjegao bi nesreću i da je vozio ispod ograničenja od 70 na sat.

Nakon kontakta BMW je izletio preko lijevog ruba kolnika te je prednjom lijevom stranom naletio na metalna vrata i betonsku dvorišnu ogradu tužitelja. Od siline udara slomljeno je devet polja dvorišne betonske ograde, metalna ulazna vrata, i velika i mala, tri plastične stolice, razbijena su tri stakla na gospodarskom objektu… U trenutku nesreće vozačica je vozila opel koji je bio osiguran kod tuženog osiguranja, dok je BMW bio stranih registracija.

– Priznali smo dio svoje odgovornosti i po nagodbi mu priznali 9500 kuna, a nakon uloženog prigovora na visinu štete i daljnji iznos od 3000 kuna – naveli su u osiguranju. Doznajemo kako je taj iznos tužitelju i plaćen, ali nije dovoljan da bi se u cijelosti namirila šteta u iznosu do 21.000 kuna.

Inače, on je tražio ponudu za popravak betonske ograde, kao i metalnih ulaznih vrata te mu je po ponudi dostavljena ponuda na iznos od 32.343,75 kuna pa je tako ostao nenamireni dio štete od 19.843,75 kn. Uz daljnja oštećenja na staklima gospodarskog objekta te plastičnim stolicama, tužitelj procjenjuje kako nenamireni dio štete iznosi 21.000 kuna.

– S obzirom na dinamiku prometne nezgode, osporavamo isključivu odgovornost svog osiguranika za nastalu štetu, već je tu i suodgovornost vozača BMW-a koji je imao policu osiguranja kod njemačkog osiguravateljskog društva. Tuženik isplatom naknade štete ima pravo regresa prema suodgovornom osiguratelju, pa predlažemo da obavijesti drugu osiguravajuću – rekli su prilikom obrane iz osiguravajuće kuće vozačice opela.

– Inače, tužitelj ima pravo na naknadu stvarne štete, odnosno u onom iznosu koji je utrošio za popravak. Smatramo da je isplatom iznosa od 12.500 kuna šteta u cijelosti nadoknađena – poručili su na kraju. Sud je angažirao vještaka kako bi utvrdio stvarnu štetu i ona je utvrđena na 28.000 kuna s PDV-om pa je Matija uskladio svoj tužbeni zahtjev na 15.931 kunu, to jest nešto više od spomenutih 2100 eura. Sud se priklonio tužitelju i odredio osiguranju da mu nadoknadi svu štetu.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

nakon rekordnih godina, vemo tradeu pali prihodi i dobit

Blagus: Cijela branša imala je pad prihoda, a radna mjesta su sigurna

DAN ŠKOLE

FOTO Kloštranski školarci razveselili roditelje

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik: Za pripremu su vam potrebna samo dva sastojka


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati