Ako želite vrt koji će vas godinama nagrađivati obilnim urodom uz minimalan trud, najbolji izbor su višegodišnje biljke. Jednom kada ih posadite i one se dobro ukorijene, mogu donositi plodove desetljećima. Osim što zahtijevaju manje održavanja od jednogodišnjih kultura, dugoročno su isplativije i praktičnije, osobito ako nemate puno vremena za svakodnevnu brigu o vrtu.
Jedna od najpoznatijih višegodišnjih kultura su šparoge. Iako im treba dvije do tri godine da postanu potpuno produktivne, jednom kada se uspostave, mogu rađati više od dvadeset godina. Šparoge najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom, a nakon početnog razdoblja prilagodbe, zahtijevaju vrlo malo njege. Slična je i rabarbara, čija se mesnata, kiselkasta stabljika koristi u raznim slasticama i kompotima. Ova biljka može ostati na istom mjestu desetljećima, a svake godine postaje sve snažnija i rodnija, uz tek povremenu gnojidbu.
Hren je još jedna biljka koja se ističe izdržljivošću. Vrlo brzo se širi i ne zahtijeva posebne uvjete za rast, ali ga je najbolje saditi na mjestu gdje ga nećete morati premještati jer se duboko ukorjenjuje. Korijen se vadi po potrebi, dok biljka svake godine ponovno izrasta. Čičoka, poznata i kao jeruzalemska artičoka, razvija jestive gomolje i iznimno je otporna. Može opstati desetljećima u vrtu bez posebne brige, iako se preporučuje uzgajati je u ograničenom prostoru jer se brzo širi.
Osim ovih kultura, postoji i nekoliko biljaka koje se koriste kao začini, ali koje također odlično uspijevaju kao višegodišnje vrste. Vlasac je zahvalan za uzgoj jer raste godinama na istom mjestu, lako se obnavlja i može se brati tijekom cijele sezone. Osim što oplemenjuje jela, privlači i korisne oprašivače u vrt. Kiselica je zeljasta biljka s blagim, kiselkastim okusom koja se koristi u juhama, salatama i umacima, a nakon što se jednom posadi, iz godine u godinu niče iznova bez potrebe za ponovnom sjetvom. Zimski poriluk je također odličan izbor jer podnosi vrlo niske temperature, a njegovi izdanci svake godine niču iz tla, omogućujući vam svjež urod čak i tijekom hladnijih mjeseci, piše Zagorje.com
FOTO ilustracija