Kada ljeto polako odlazi, a priroda se počinje oblačiti u tople zlatne i crvene tonove, jedan cvijet preuzima glavnu pozornicu, a to je naravno, krizantema. Ove raskošne ljepotice simbol su jeseni i već stoljećima osvajaju svojom raznolikošću boja, oblika i značenja.
Krizanteme potječu iz Azije, ponajviše iz Kine i Japana, gdje se smatraju simbolima dugovječnosti, sreće i blagostanja. U Japanu je krizantema toliko cijenjena da je postala i carski simbol, cvijet sunca koji predstavlja život i savršenstvo. U Europi i Hrvatskoj najviše su povezane s blagdanom Svih svetih kada krase grobove naših najmilijih. Ipak, njihova ljepota i otpornost daleko nadilaze tu ulogu jer krizantema može oplemeniti svaki vrt i dom.
Dolaze u nevjerojatnom spektru boja, od bijele, žute, ružičaste i narančaste do tamnocrvene i ljubičaste. Njihovi cvjetovi mogu biti sitni i kuglasti, raskošni i velikocvjetni ili pak oblikovani u multiflora kugle koje cvatu tjednima. Upravo ta raznolikost čini ih neiscrpnim izvorom inspiracije za vrtlare i ljubitelje cvijeća.
Za razliku od mnogih drugih biljaka, krizanteme cvjetaju upravo onda kada većina cvijeća vene. Njihova otpornost na niže temperature čini ih simbolom izdržljivosti. Uz malo njege mogu cvjetati do prvog mraza i donositi boju u tmurnije jesenske dane. Osim na grobljima sve su popularnije i kao ukrasne biljke u vrtovima, dvorištima i na balkonima. Njihova bogata krošnja i dugotrajno cvjetanje čine ih idealnim izborom za jesenske dekoracije. Često se sade u loncima ili žardinjerama, gdje formiraju prave šarene oblake.
Da bi krizanteme ostale što dulje na životu važno je pridržavati se nekoliko pravila. Najviše vole sunčana mjesta jer svjetlost potiče bogatije cvjetanje. Tlo treba održavati vlažnim ali nikako natopljenim jer korijenje ne podnosi stajaću vodu. Tijekom rasta preporučuje se gnojivo bogato kalijem i fosforom kako bi cvjetovi bili čvršći i dugotrajniji. Redovito uklanjajte ocvale cvjetove jer to potiče nastanak novih pupova. Nakon cvatnje krizanteme posađene u vrtu prikratite i zaštitite slojem malča, dok one u posudama možete spremiti u zaklonjeno i hladno mjesto gdje će prezimiti bez smrzavanja.
FOTO arhiva