Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

KAKAV ULOV! Molvarcu Josipu se ostvario se san koji sanjaju svi lovci, a rijetki ga ostvare

Prava lovačka sreća nedavno se osmjehnula Josipu Lončaru, članu Lovačke udruge Fazan iz Molva, koji je odstrijelio prvog kapitalca, jelena četrnaesterca. Odlasci na čeku u lovištu molvarske udruge Josipu su se konačno isplatili i dočekao je svoj najsretniji lovački dan.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Lov je moj hobi pune 22 godine, a prije jelena četrnaesterca nije bilo kapitalaca. Nikad se nisam time ni opterećivao, a naravno da me veseli što sam dočekao trenutak koji se rijetko događa lovcima – priča nam Josip Lončar.

Mirna ruka, kaže Josip, bila je ključna kad je spazio jelena na nišanu, a kad je stigao do lovine postao je svjestan da je odstrijelio pravog kapitalca.

– U samu zoru, oko 6.20 sati, pojavio se jelen i znao sam da ću imati samo jednu priliku da ga pogodim. Ruka je bila mirna i sad mogu reći da mi se ostvario san koji imaju svi lovci – kaže Josip Lončar.

Jelen je, dodaje Josip, težak oko 250 kilograma, a naravno da će preparirati rogove kao vječnu uspomenu na kapitalca.

– Sumnjam da će mi se ovakav događaj više ponoviti pa sad svim prijateljima govorim da je to moj prvi i zadnji kapitalac – zaključio je Josip Lončar.

Četrnaesterac je kapitalac po svim kriterijima

U stručnoj literaturi (Sertić, 2008) navodi se da su trofejna vrijednost jelena rogovi, koji imaju različite stupnjeve razvoja. Jelen, kako stari, tako mu se rogovi sve više razvijaju do kulminacije, a tada postiže svoju maksimalnu trofejnu vrijednost (oko 12 godina starosti). Po broju parožaka na jednoj grani roga označava se stupanj razvitka rogova. Prema stupnju razvoja jelenski se rogovi dijele na prve rogove koji se zovu šila i to je jelen šilaš. Drugi rogovi kod jelena trebali bi biti vilaši, ali to nije pravilo. Jelen vilaš ima granu i jedan parožak – nadočnjak.

Sljedeća razvojna faza je šesterac koji ima tri paroška i to nadočnjak, srednjak i tzv. vršni parožak. Zatim dolazi osmerac koji ima četiri paroška: nadočnjak, srednjak i dva vršna paroška. Deseterac ima pet parožaka: nadočnjak, srednjak, i tri paroška u kruni ili varijanta deseterac s ledenjakom ima nadočnjak, ledenjak, srednjak i dva paroška u kruni.  Dvanaesterac ima nadočnjak, ledenjak, srednjak, i tri paroška u kruni. Četrnaesterac ima nadočnjak, ledenjak, srednjak, i 4 paroška u kruni. Niz se može nastaviti do trideseterca i više.

Ustupio Josip Lončar

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI