Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako bačve utječu na vino? Evo i par zanimljivosti o njima !

Što se tiče tradicionalne proizvodnje vina, bačve su neophodan faktor, a najlešće se koristi drvo hrasta, kestena i javora.

Za proizvodnju vrhunskog vina bitan je niz faktora, od kvalitetnog grožđa, do proizvodnje, ali tu je i neizbježan i ključan faktor odležavanja vina u kvalitetnim bačvama.

Nakon što se fermentacijom dobije mlado vino ono mora odležati da postane stabilno i sazrelo te da bi time došle arome i okusi do izražaja. Tijekom tog procesa odležavanja vino dolazi u doticaj s drvom koje mu daje određene tvari i kontakt sa zrakom obzirom da to nisu hermetički zatvorene posude, a proces se odvija kroz dvije faze, oksidativnu i reduktivnu. Kod manjih bačvi se stvaraju posebni okusi i javljaju sekundarni kao okus papra, vanilije, duhana itd., a intenzitet tih okusa ovisi o dužini odležavanja no i o vrsti drveta. Također, znanje i iskustvo su ključni faktori.

Znanstvenim je istraživanjima utvrđeno da drvo hrasta vinu daje čak 41 različitu aromu vinima, a neke od njih su kokos, dim, badem i drugi.

Evo i nekoliko zanimljivosti o bačvama!

Mogu se korisiti oko 100 godina, u Francuskoj se od jednog drveta hrasta mogu proizvesti samo dvije bačve, najveća vinska bačva na svijetu koja je u upotrebi nalazi se u Erdutskim vinogradima te je za njenu proizvodnju trebalo više od 109 stabala hrasta i kapacitet joj je 75.000 litara…piše agroklub.com

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI