Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako je jedan obični put nedaleko Koprivnice posvađao dva susjeda…

Željko Krehula iz Križevaca javio nam se sa svojim slučajem koji ima sa susjedima u Draganovcu kod Koprivnice, a sve zbog, kako kaže, ometanja posjeda.

Sa svojim je susjedima Željko na sudu već osam godina, i to zbog puta koji se nalazi iza nekretnine, a između vinograda i nekadašnje klijeti u kojoj je planirao živjeti. Radi se o ulici Vinogradarski put gdje su kuće na blagim uzvisinama, i gdje mnogi od tamošnjih stanovnika koriste neoznačene puteve iza njihovih kuća, budući da neki od njih ni nemaju drugačiji prilaz glavnoj cesti.

Željko je, kako nam je rekao, deset godina sa svojim susjedima živio u miru, no sve je počelo 2014. godine, kada je odlučio zabraniti svojim susjedima da svojim vozilima prolaze preko njegova zemljišta.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prije toga me nisu smetali. Dvije godine prije toga sam obolio i ostao bez posla. U tom sam periodu i legalizirao nekretninu, no neko me vrijeme zbog bolesti tamo nije bilo. Kad sam se vratio, primijetio sam da si je susjed napravio vrata i preko mojega počeo voziti k sebi, pojasnivši kako on tu ima tri metra puta i služnost – priča nam Krehula, koji se osjetio primoranim da spor sa susjedom riješi sudskim putem.

Željko Krehula

Krehula tvrdi da je na njegovu posjedu štetu pretrpjela živa ograda, ali i druge biljke, pokraj kojih je susjed od tada često prolazio. Njegovi bi susjedi, smatra Krehula, s druge strane svoje kuće trebali imati svoj vlastiti prilaz i njega koristiti, no kako je na tom mjestu naknadno izgrađena terasa, dok put iza njegove kuće ni po kojem spisu, kako nam tvrdi, nije označen kao javno dobro. No, to mu na sudu nisu priznali, a zbog stalnih žalbi na presudu ovaj slučaj i traje već osam godina.

– Ja sam u toj kući živio, u Koprivnici sam prije toga godinama bio na nekoliko lokacija prije nego što sam kupio tu nekretninu u Draganovcu, a zbog svojih susjeda tamo nisam više mogao živjeti, zbog čega sam se odselio natrag u Križevce – tvrdi Krehula, napomenuvši kako ni s kim iz te ulice više nije u dobrim odnosima.

Krehula u svojoj žalbi presude iz prošle godine navodi kako on ima pravo tražiti susjede da prestanu koristiti dio njegove nekretnine kao put, budući da se on od nekad koristio samo na temelju dobre vjere, odnosno kako pravo služnosti provoza i prolaza nije upisano u zemljišne knjige. Kad je kupio tu nekretninu, kako je obrazloženo u žalbi, Krehula kao vlasnik zemljišta nije dužan nastaviti tu dobru vjeru te dozvoliti da se susjed koristi njegovim zemljištem za prolaz svojim vozilima. No, sud mu zasad to osporava.

Podravski je posjetio spornu nekretninu, a u razgovoru s jednim od susjeda doznali smo kako se taj put koristio još od nekad, dok je Krehula, prema njihovim tvrdnjama, sa svojim primjedbama za navedeni put počeo iznenada.

– U ovu sam se ulicu doselio jednu godinu prije gospodina Krehule, a bivši vlasnik nekretnine koju sam kupio još mi je tada rekao kako se taj put koristi oduvijek. Deset godina sve je bilo u redu i živjeli smo svi u miru. Ne znam što mu se tada točno dogodilo, no on je iz čista mira odjednom krenuo govoriti kako se sada više neće smjeti ići preko njegova imanja – rekao nam je jedan od susjeda.

– Spominjao je ulazak Hrvatske u Europsku uniju i kako će pravda konačno doći na svoje. Pokrenuo je niz tužbi, koje je na kraju i izgubio. No, kako se stalno žali, sve to toliko dugo i traje – ističe susjed, napomenuvši kako Krehula na imanje dolazi tek povremeno.

– Sud još uvijek nije utvrdio da se ne radi o putu, onda ga valjda moraš držati slobodnim – tvrdi susjed, koji u korištenju puta ne vidi ništa spornog.

– Tu smo u susjedstvu nas nekoliko i svi smo povezani tim putem. No, samo njemu smeta – zaključuje susjed, koji također jedva čeka kraj ovoj sudskoj zavrzlami, želeći samo da svi zajedno napokon žive u miru i bez sporova.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI