Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
uskoro stižu novi obračuni

Kako je novi softver zadao probleme KC Vodama i iznenadio stotine građana krivim računima

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prelaskom na novi informacijski sustav u KC Vodama nisu mogli ni slutiti da će unijeti značajno nezadovoljstvo među potrošačima zbog uplatnica s krivim obračunima potrošnje, pa posljedično i krivim iznosima za plaćanje. Kritike su stigle i iz političkih krugova, čak je i gradonačelnik Mišel Jakšić javno poručio da se takve stvari ne smiju događati.

Direktor KC Voda Zdravko Petras otkrio nam je kako su prije slanja prvih računa u siječnju 2023. više puta provjeravali štima li sve…

– Obračuni su izrađeni za poslovne korisnike i kućanstva. Izrađeno je 1565 obračuna za poslovne subjekte te 16.730 obračuna za korisnike u kućanstvima, od čega 13.447 kućanstava u kućama i 3283 kućanstava u zgradama. Prije nego što su obračuni za kućanstva poslani na tiskanje, radili smo nekoliko provjera na uzorku te smo pregledali više od 1300 obračuna i ispravili greške koje smo tom prilikom uočili – istaknuo je Petras i dodao kako su unatoč provjerama obračuni bili neispravni za 300 korisnika u kućama koje imaju samo odvodnju.

– Kod njih je pogrešno obračunata potrošnja jer je obračun uključivao samo potrošnju za listopad, a ne i studeni i prosinac. Ista stvar dogodila se kod još 190 korisnika kod kojih je tijekom tog tromjesečja došlo do promjene vlasništva nad nekretninom – naveo je prvi čovjek KC Voda.

Osim toga, u zgradama je pak kod 306 korisnika bila krivo obračunata fiksna naknada za toplu i hladnu vodu. Pojašnjava kako je kratki vremenski rok te šarolikost raznih varijanti za obračun korisničkih mjesta u višestambenim zgradama stvarao probleme programerima novog poslovnog sustava kod izrade programskog matematičkog modela za obračun.

– Sad je sve to posloženo – uvjerava Petras koji dodaje kako se osnovni problem odnosio se na prijenos podataka iz starog u novi sustav, pri čemu su podaci o korisnicima, cijenama, uslugama i dr., koje su „stari“ programeri dostavili „novim“ programerima, bili u sirovom obliku i nestrukturirani.

– S prvim siječnja ove godine morala se odraditi i konverzija hrvatske kune u euro, što je također zakompliciralo obračun za navedeno obračunsko razdoblje.

Dodaje i da, kada su u siječnju slali obračun građanstvu, poslali su i obavijest da mijenjaju informacijski sustav te da će se akontacije umanjene za pretplate iz ranijih razdoblja poslati odvojeno od obračuna.

– Na određenom broju akontacija za razdoblje siječanj – ožujak 2023. godine pogrešno su bile upisane preplate zbog čega je određeni broj građana, nekih stotinjak kućanstava u zgradama, dobio akontacije koje su bile točno izračunate, ali je na akontacijskoj uplatnici bio naveden iznos 0,00 EUR – navodi Petras.

Pred KC Vodama je novo obračunsko razdoblje, a direktor poručuje:

– S 31. ožujka napravit će se novi obračun prema stvarno očitanoj potrošnji koji će se iza 15. travnja s novim akontacijama dostaviti korisnicima i mislim da tu više nikakvih problema neće biti. Prikaz obračuna bit će sukladno primjedbama i prijedlozima samih korisnika dopunjen podacima radi jasnijeg utvrđivanja stanja dugovanja – vjeruje Zdravko Petras koji zahvaljuje svim korisnicima koji su imali razumijevanja prilikom zadnjeg obračuna.

– Moram najaviti i da ćemo uskoro korisnicima putem našeg korisničkog web portala omogućiti unos vlastitog očitanja potrošnje vode te uvid u karticu obračuna, uplata i stanja duga ili preplate – poručuje on. Inače, KC Vode su na novi softver, poslovni informacijski sustav koji već ima 17 vodovoda u zemlji, prešli jer je stari datirao još iz 2003. godine, bio je zastario te nije nudio rješenja sukladno izmjenama propisa u vodnom gospodarstvu, financijama, računovodstvu, očitanjima…

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati

ŽUPANIJSKI FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA

Svoje posebnosti i hobije će predstaviti 13 žena

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati